Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Automatisch wisselen tussen verschillende talen (spraakuitvoer)

Auto tts is een handige Android app die automatisch de taal van een stuk tekst kan herkennen, en automatisch in de juiste taal voorleest.

Zodra je de app opent wordt er automatisch gescand naar beschikbare talen en stemmen. Vervolgens kom je in een venster terecht waarin je 3 keuzes hebt:

Keuze 1 (standaard geselecteerd): None, hiermee schakel je de automatische taal herkenning uit.
Keuze 2: Dual languages: Woord bij woord taal herkenning.
Keuze 3: Auto language detect: Herkenning van de gehele tekst. Leest de tekst voor de meest juiste taal. Als de taal niet gevonden wordt, dan schakelt hij automatisch over naar de door de gebruiker als voorkeurstaal ingestelde taal.

Als je voor Keuze 3 kiest, kan je een voorkeurstaal instellen. Deze stel je in op Nederlands.

Vervolgens activeer je de knop ‘Go to Voice Settings’.
Hier heb je de mogelijkheid om een taal te selecteren. Vervolgens kies je in het zelfde scherm een beschikbare stem.
Dit pas je toe voor alle talen/stemmen die je wilt gebruiken. De stem wordt automatisch gedownload.

Om gebruik te maken van de Auto tts functie moet je nog wel instellen dat je voor ‘Uitvoer tekst naar spraak’ de Auto tts als synthesizer wilt gebruiken.

Hiervoor doe je het volgende:

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Ga naar Taal en invoer.
  3. Ga naar Opties tekst naar spraak.
  4. Selecteer de optie Auto TTS
  5. Bevestig met de OK knop.

Zodra je Talkback hebt geactiveerd wordt de tekst automatisch herkent en voorgelezen in de juiste taal.

Navigatie-app kiezen

Hoe kies je een geschikte navigatie-app? Waar moet een navigatie app op je smartphone aan voldoen om het als slechtziende of blinde voetganger te kunnen gebruiken om de weg van A naar B te vinden.

Waar let je op bij het kiezen van een geschikte navigatie app

  1. Offline kaarten beschikbaar.
    Dit is handig omdat als er geen internet verbinding mogelijk is, er toch nog kaarten (plattegronden) worden weergegeven. Er is geen dataverkeer nodig dus ook geen data abonnement of PrePaid.
  2. ‘Turn by turn’ wordt uitgesproken.
    Er wordt uitgesproken wanneer je naar links of rechts moet of de afstand tot een volgend punt wordt uitgesproken in meters.
  3. Voetgangersmodus mogelijk.
    Veel kaarten (plattegronden) zijn ontstaan om te gebruiken voor auto navigatie. Dus de autowegen zijn voornamelijk geïnventariseerd en zonder voetgangers modus stuurt de navigatie app je dus via de autowegen.
  4. Standaard VoiceOver (schermlezer iOS, spraakuitvoer) toegankelijkheid.
    Zijn alle knoppen bereikbaar met VoiceOver en hebben deze duidelijk namen (labels).

Wenselijk

  • Is een route van te voren te maken en zijn eventuele zelfgemaakte routes te delen met anderen
  • Nederlandstalig
  • Gratis

Punten van aandacht

  • GPS is een batterij vreter. Zorg eventueel voor een extra vermogen in de vorm van een extra batterij of Powerbank.
  • Benodigde (aanvullende) informatie ophalen van het internet is een data vreter. Gebruik maken van onbeperkt internet abbonement voorkomt onnodige kosten. Tenzij je gebruik maakt van offline kaarten en geen aanvullende informatie wil hebben zoals ‘Points of Interest’ (POI’s).
  • Niet nauwkeurig. Technisch is het nog niet mogelijk om de precieze plek waar jij staat te berekenen. Er is een speling van 10 meter op een iPhone 4 (bij een iPhone 3 kan dat oplopen tot 60 á 70 meter). Bij de Waypoint navigatie kan dit nog eens een extra 10 meter schelen. 10 bij het zetten en 10 bij het nalopen. De Turn by turn navigatie heeft geen last van de extra afwijking.
  • Een navigatie app waarschuwt niet voor obstakels op de weg! Gebruik van een stok en/of een blindengeleidehond wordt aangeraden.
  • Gaat altijd uit van het midden van de weg want is in eerste instantie gemaakt voor de auto.
  • Welke kaarten (b.v. Google Maps, Open street, TomTom) worden gebruikt. De meeste kaarten zijn ontstaan vanuit de inventarisatie van auto en snelwegen. Voetpaden zijn niet altijd meegenomen. Voetgangerstunnels zijn slecht in kaart gebracht. Garmin heeft dit wel keurig in kaart gebracht voor hun producten… maar voor de Garmin app is daar dan weer niet gebruik van gemaakt.