menu Sluit het hoofdmenu

Hulpmiddelen, Braille en Verlichting

Voor mensen met een visuele beperking zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Sommige zijn speciaal ontworpen, maar er zijn ook reguliere producten die een bijdrage kunnen leveren aan de zelfredzaamheid. Indien iemand gebaat is bij visuele hulpmiddelen zijn er ook leeshulpmiddelen. Denk hierbij aan het grootletterboek, braille of het gesproken boek. Bent u aangewezen op braille als communicatie- hulpmiddel dan is er de Braille Training. Hierin leert u braille lezen en met behulp van een braillemachine braille schrijven. Belangrijk is of een hulpmiddel een oplossing biedt voor de hulpvraag. Samen met u onderzoeken we welk hulpmiddel een antwoord op uw vraag kan zijn.

Naast een eventueel hulpmiddel zijn verlichting en inrichting belangrijk voor mensen met een visuele beperking. Licht is nodig om de omgeving te kunnen waarnemen. Voor iemand met een visuele beperking zijn de verlichtingsomstandigheden extra belangrijk. Verkeerd licht kan verblinden waardoor de omgeving slechter te zien is. Te weinig licht kan er voor zorgen dat er minder goed van de visuele mogelijkheden gebruik wordt gemaakt. Om het best passende advies te geven kunnen professionals van Bartiméus onderzoek doen naar gewenste lichtomstandigheden.

Thuis

Optimale verlichting en een duidelijke inrichting kunnen behulpzaam zijn om beter en gemakkelijker de weg in huis te vinden. De medewerkers van Bartiméus kunnen u helpen de huidige situatie in huis in kaart te brengen.

Meer lezen? Ga dan naar hulpmiddelen en aanpassingen en handig om te weten.