menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

FabLab: technologie voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

We leven in een digitale wereld waar alles mogelijk lijkt; technologie is overal en is met ons leven verweven. Maar in de praktijk blijkt dit voor mensen met een verstandelijke én visuele beperking niet altijd vanzelfsprekend te zijn. Bartiméus wil dat iedereen kan meedoen en juist voor deze groep is (nieuwe) technologie van enorme meerwaarde! Cliënten kunnen met technologie dingen doen die voorheen niet mogelijk leken.

Cliënt Mitchel loopt zelfstandig op het terrein van Bartiméus Om te blijven denken in mogelijkheden én kracht bij te zetten is een aantal jaren geleden de Bartiméus werkplaats FabLab opgericht. Doel: slimme technologische oplossingen inzetten voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking, zodat zij een zo goed en zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden.

Wat doet FabLab Bartiméus?

  • Onderzoek: Specialisten van FabLab volgen trends en ontwikkelingen in technologie voor mensen met een visuele en meervoudige beperking.
  • Innovatie: Op basis van de hulpvragen en behoeften bij meervoudig beperkte cliënten ontwikkelen we samen met hen nieuwe hulpmiddelen.
  • Advies: We bieden cliënten, hun vertegenwoordigers en zorgprofessionals advies en ondersteuning op het gebied van technologische hulpmiddelen.
  • Kennismaken: Cliënten en hun begeleiders kunnen bij ons kennismaken en oefenen met technologie. Het is mogelijk om producten voor een periode te lenen en uit te proberen.
  • Voorlichting: We informeren professionals in de zorg, maar ook ouders en andere belangstellenden over de mogelijkheden van nieuwe technologie.
  • Kennis delen: Onze expertise delen we ook als gastspreker op (internationale) symposia en congressen. Zo zetten wij ons in voor een meer e-inclusieve wereld voor mensen met een meervoudige beperking.

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u hulp en advies bij het inzetten van technologie voor uw cliënt(en)? Lees dan meer over wat wij doen voor zorgprofessionals. Of neem contact op Ine Woudstra, relatiebeheerder, iwoudstra@bartimeus.nl of mobiel 06 - 413 520 36.

Meer lezen over de inzet van technologie? Ga dan naar het Dossier Innovatie en Technologie op deze website.