Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Gezin

Kinderen die een veilige band hebben met hun ouders, maken doorgaans een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling door. Een kind dat zich veilig voelt kan zich vanuit z’n eigen mogelijkheden positief ontwikkelen en leren om z’n eigen emoties te reguleren. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van een veilige gehechtheidsrelatie en een beter welzijn. Voor kinderen met een visuele en verstandelijke beperking en hun ouders, broers en zussen ligt hier vaak een uitdaging.

Wat biedt de Academische Werkplaats gezinnen?

De Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid helpt gezinnen met een visueel en verstandelijk beperkt kind. In de werkplaats ontwikkelen medewerkers manieren en middelen die bijdragen aan een goede gehechtheidsrelatie. Dat gebeurt in de vorm van scholing, onderzoeken, presentaties, begeleiding, projecten en publicaties. Deze komen ten goede aan het welzijn van het hele gezin: van de kinderen met een visuele en verstandelijke of verstandelijke beperking zelf en van hun ouders en hun broertjes en zusjes.

Projecten

De projecten in de werkplaats zijn heel divers. Ze variëren van publicaties, folders en websites tot apps en serious games. 

Broedels

Eén van de projecten is bedoeld voor broertjes en zusjes (brusjes) van een kind met een visuele en verstandelijke beperking. Speciaal voor de brusjes van 6 tot 9 jaar heeft de Academische Werkplaats de serious game ‘Broedels’ ontwikkeld. De personages in het spel heten broedels. Zij ondersteunen de brusjes en daarmee draagt het spel bij aan een betere sociale relatie tussen hen en hun broer of zus met een visuele en verstandelijke beperking. 

Fijn om te weten dat ik niet de enige ben.

Een 8-jarige brus

De ervaringen van broertjes en zusjes die het spel spelen zijn positief. Een 8-jarige brus vertelt: ‘Ik herken wat de anderen meemaken en het is heel fijn om te weten dat ik niet de enige ben.’ Een brus van 7 jaar bevestigt dit: ‘Ik ben al die Broedels!’ Een ouder van een 7-jarige brus vult aan: ‘Ik zie dat het haar echt raakt allemaal en dat ze zich zo ontzettend begrepen voelt en vereenzelvigt met de Broedels met een gehandicapt broertje of zusje. Het helpt haar om te merken dat er oplossingen zijn en dus geïnspireerd te worden hierbij door andere brussen.’

Barti-mat

Een ander geslaagd project dat gezinnen helpt om de relatie met hun visueel en verstandelijk beperkte kind te verbeteren, is de Barti-mat. Dit interactieve speelkleed helpt ouders om beter te spelen met hun visueel en verstandelijk beperkte kind. Op de mat kunnen ouders hun kind spiegelen en samen via geluiden of tast met hun kind op ontdekkingsreis gaan.

Jonge kinderen met een visuele en verstandelijke beperking die met hun ouders of verzorgers spelen op de Barti-mat maken prettiger contact met hun speelmaatje dan bij gewoon spelen. Ook worden de kinderen blijer en alerter. Ouders vinden het soms lastig om samen te spelen met hun kind. Ze voelen elkaar minder goed aan en communiceren gaat moeilijk. Dat frustreert beide partijen en het kind kan passief worden. Dat is niet goed voor een veilige hechting en een goede relatie.

De mat verbetert de relatie van ouders met hun kind, zo belangrijk!

Ambulant begeleider Marian Rohaan

Ambulant begeleider Marian Rohaan heeft de Barti-mat gebruikt op kinderdagverblijven en bij mensen thuis: ‘Het is veel breder inzetbaar dan ik van tevoren dacht. Barti-mat vergroot de sensitiviteit van ouders, waardoor de relatie met hun kindje verbetert. Zo belangrijk!’. Volgens Marian merken ouders dankzij de Barti-mat spelenderwijs kleine signalen van hun kind op. Daar reageren ze op en dat helpt bij de ontwikkeling van een veilige gehechtheidsrelatie. Daarbij vergroot het de geluksbeleving van hun kind.

Factsheet Barti-mat

Lees in de factsheet over de Barti-mat hoe dit innovatieve speelkleed werkt en wat het gebruik ervan betekent voor ouders en hun visueel en verstandelijk beperkte kind.

Veelgestelde vragen

Broedels

Wanneer kan de game gespeeld worden?

In de lente van 2022 start het onderzoek naar de serious game voor brussen. We onderzoeken dan of de game brussen ook echt helpt. Brussen die meedoen aan het onderzoek kunnen de game dan al spelen. Andere brussen moeten geduld hebben. Als blijkt dat het spel brussen helpt, dan wordt het spel voor iedereen gratis toegankelijk.

Is de game voor alle brussen?

We hebben de game gemaakt voor kinderen van 6-9 jaar die een broer of zus hebben met een visuele en verstandelijke beperking. We onderzoeken de game dan ook alleen bij deze groep brussen. Later gaan we kijken of de game ook geschikt is voor brussen van kinderen met bijvoorbeeld kanker of autisme. 

Mijn kind is net 10 jaar geworden, kan hij nog meedoen met het onderzoek?

Nee, helaas niet. Alleen brussen van 6 t/m 9 jaar kunnen meedoen met het onderzoek. 

Kan de game ook op een tablet gespeeld worden?

Ja, dat kan. De game is te openen op een computer of tablet. 

Kunnen er ook twee brussen uit één gezin meedoen?

Nee, helaas niet. Er kan één brus per gezin meedoen met het onderzoek. Dit doen we omdat we anders geen 'zuiver' onderzoek kunnen doen. Natuurlijk kan de tweede brus in het gezin het spel wel spelen als de eerste brus klaar is. 

Wie kan ik mailen als ik meer wil weten over dit onderzoek, of me wil aanmelden om mee te doen?

Je kunt mailen naar Linda Messemaker-Veerman.

Kan ik de ontwikkelingen van de game ergens volgen?

Je kunt dat doen op onze Facebookpagina. Let op: deze link opent in een nieuw venster (link opent in nieuw venster).

Barti-mat

Kan de Barti-mat ook gewassen worden?

De Barti-mat kan je met de hand wassen. In verband met technologie die in de mat is verwerkt, raden we wel aan om voorzichtig te wassen.

Kunnen broertjes en zusjes zonder beperking de Barti-mat ook gebruiken?

Dat kan zeker. Ouders kunnen broertjes en zusjes leren hoe ze samen met hun visueel en verstandelijke beperkte broertje of zusje op de mat kunnen spelen.

Kan dit speelkleed ook gebruikt worden als mijn kind geen visuele beperking heeft?

Ja dat kan. Het kleed is echter vooral ontwikkeld voor kinderen die slechtziend of blind zijn. Het kleed spreekt hun tast- en hoor zintuigen aan als ze erop spelen.