menu Sluit het hoofdmenu

'Wat eten we morgen?'

geplaatst op Bewoner Leo en woonbegeleider Jessica halen eerste maaltijd op

Deze vraag krijgen woonbegeleiders Jessica Lagendijk en Annet Werkhoven dagelijks, nog tijdens het avondeten. Op 4 december was hun antwoord: ‘Morgen krijgen we eten van een restaurant, we gaan dan niet zelf koken.’ Dat was een spannend vooruitzicht: thuis uit eten en pakjesavond op dezelfde dag! De bewoners van Brink 10 hadden er zin in.

Het was toeval dat de bewoners van Brink 10 precies op 5 december aan de beurt waren voor de maaltijdactie 'Lekker Eten' van het Bartiméus Fonds, Bartiméus en Lokaal Voedsel Utrecht. Die datum viel in goede aarde. Precies nadat de pakjes van Sinterklaas waren uitgepakt werd de maaltijd bezorgd. ‘Een perfecte timing, voor de bewoners de kers op de taart’.

 Een maaltijd, gemaakt door lokale chefs met lokale producten wordt overhandigd.

'Moeten we vaker doen'

Leo Lievaart woont op Brink 10. Hij was heel blij met het restaurant-diner aan huis: ’Dat moeten we nog eens doen’ liet hij weten. Leo geniet altijd van speciale dingen en helemaal als het om eten of drinken gaat. Normaal gesproken combineert hij zijn dagelijkse ommetje met een kopje koffie. Vanwege corona kan dat nu niet. Er is daarom op Leo’s kamer een koffie-hoekje gemaakt, een tafeltje waar hij op andere wijze toch zijn koffiemomentje kan hebben. Leo is er blij mee, maar het haalt het natuurlijk niet bij een kopje koffie in een café of restaurant. De restaurant-maaltijd van Lekker Eten was voor Leo dan ook echt een welkome verrassing.  

Tof initiatief 

Niet alleen Leo en zijn mede-bewoners genoten van de maaltijd. Ook woonbegeleiders Jessica en Annet waren blij met het restaurant-diner. ‘Een heel tof initiatief.’ zegt Jessica. De maaltijd was niet alleen lekker en gezellig, het nam hen ook werk uit handen omdat zelf koken die dag niet aan de orde was.  

Leo en begeleider Jessica zitten samen op een bankje buiten

Enige verlichting voor de woonbegeleiders en een gezellig thuisdiner, dat kon deze woning goed gebruiken, want Brink 10 heeft een zware tijd achter de rug. Corona heeft er flink huisgehouden en zeker het verlies van een van de bewoners maakte veel indruk. De groep voelt zich door het Lekker Eten-initiatief gesterkt. De betrokkenheid bij de gehandicaptenzorg is voelbaar: ‘Het is echt fijn te merken dat er aandacht is voor deze doelgroep, het geeft ons energie’, geven de begeleiders aan. 

Annet en Jessica vertellen verder dat het allemaal heel goed was georganiseerd. De maaltijden werden op de afgesproken tijd bezorgd, het zag er verzorgd en mooi aangekleed uit, het eten was goed warm, het smaakte lekker en aan alle dieetvoorschriften was voldaan. ‘We konden gewoon opscheppen en gaan eten, echt heel prettig’. Daarbij spreekt ook de wederzijdse betekenis de woonbegeleiders aan: ‘Het is niet alleen fijn voor ons en de bewoners, we steunen er ook de lokale horeca mee, win-win-win!’. 

Bedankt voor de maaltijd 

Dat win-win-principe merkt ook Eric van Veluwen, chef-kok bij Antropia, een van de restaurants die meedoet aan het project. Toen hij bij een van de woningen een tweede maaltijd bezorgde, kreeg hij een kaart waarop handgeschreven ‘Bedankt voor de maaltijd’ stond. Eric vertelt dat hem dit raakte.  

Eric zag een bericht waarin restaurants die werken met lokale producten werden opgeroepen mee te doen aan Lokaal Voedsel Utrecht. Deze organisatie is samen met het Bartiméus Fonds de motor achter het Lekker Eten-project bij Bartiméus. De combinatie van lokaal eten, de zorg ontlasten én zijn eigen mensen aan het werk houden, dat sprak Eric aan.  

‘Wij vinden het mooi om met deze actie de bewoners, het zorgpersoneel en horecaondernemers een hart onder de riem te kunnen steken,’ vult Joeke van der Mei van het Bartiméus Fonds aan. ‘Zij hebben het zwaar in deze tijd. Zo kunnen we voor hen van december toch een beetje een feestmaand maken!’ 

En het levert Eric meer op dan hij had gedacht. Eric heeft nieuwe leveranciers voor lokaal voedsel leren kennen, werkt samen met collega-restaurants op een manier die daarvoor niet bestond én hij merkt hoe groot de waardering van de bewoners en medewerkers bij Bartiméus is. ‘De bewoners voelen de druk bij de woonbegeleiders, we merken dat dat even wegvalt als we een maaltijd bezorgen. Ik vind dat fantastisch’.  

Chef Eric deelt maaltijd met woonbegeleider Jessica en bewoner Leo

Eric hoopt dan ook dat het initiatief een vervolg krijgt. Maar voorlopig kunnen de chefs hun hart nog ophalen, het project loopt nog door tot in januari, dan hebben alle woningen de maaltijden gekregen die binnen het project zijn afgesproken. Daarmee komt ook Leo’s wens uit. Op 19 december is zijn woning aan de beurt voor een tweede diner en rond de feestdagen krijgt iedereen ook nog eens een feestmaaltijd van de restaurant-koks. 

Tot slot 

Het project Lekker Eten is een initiatief van Lokaal Voedsel Utrecht, het Bartiméus Fonds en van Bartiméus. Het project is financieel mogelijk gemaakt dankzij de ruimhartige steun van betrokken donateurs aan het Bartiméus Fonds. Wil je bewoners ook verrassen met een heerlijke maaltijd? Doneer nu een restaurant-diner via de website van het Bartiméus Fonds.