menu Sluit het hoofdmenu

Veiligheid, vertrouwen en veel oefenen

geplaatst op Docenten Marjolein en Joren van basisschool 't Panorama uit Arnhem

“Vandaag realiseerde ik me pas hoe weinig je van een spel meekrijgt tijdens de gymles als je blind of slechtziend bent.” Marjolein Bos volgde op 6 oktober met haar collega Joren Mellon en twintig andere docenten de training ‘Bewegingsonderwijs’ bij Bartiméus.

Beiden zijn docent van groep 5 en 6 van basisschool ’t Panorama in Arnhem. In hun klas zit Floor, een meisje dat heel beperkt ziet. Tijdens de training kregen Marjolein en Joren de kans om te ervaren hoe het voor Floor is om mee te doen tijdens de gymles. Dat was erg verhelderend. Marjolein en Joren nemen veel tips mee naar huis.

“Ik heb echt veel geleerd vandaag. Dat we tijdens de gymles overzicht moeten creëren. Bijvoorbeeld dat we de klas beter in drie kleinere groepen een toernooi kunnen laten spelen in plaats van met de hele groep tegelijkertijd.”, aldus Joren. Marjolein vult aan: “We hebben net ook afgesproken dat we meer gekleurde hesjes gaan aanschaffen voor de gymles. We hebben er nu maar één, maar we hebben zelf ervaren dat het enorm helpt als alle spelers een hesje aan doen.”

Daarnaast noemen beiden het belang van veiligheid, vertrouwen en veel oefenen. Marjolein licht toe dat Floor bang is voor de bal. “Vandaag heb ik gehoord dat we daarom heel veel moeten oefenen en vooral één op één met haar. Kinderen zoals Floor hebben gewoon heel veel ervaring nodig. En afspraken, zoals bij trefbal dat je alleen naar het onderlichaam mag gooien. Dat voelt veel veiliger. Als andere docenten dat hadden geweten en eerder hadden toegepast, dan was ze nu misschien minder bang voor de bal geweest.”

Marjolein en Joren zijn heel enthousiast over de training. Ze raden alle docenten die een leerling met een visuele beperking in de klas hebben dan ook aan om ‘Bewegingsonderwijs’ te volgen. Binnenkort komen ze ook nog terug voor de cursus ‘In de klas’. “Ik dacht van mezelf dat ik het al goed kon aanvoelen, maar zo’n bijeenkomst verheldert enorm.”

Bekijk ook de vlog van Marjolein en Joren.