menu Sluit het hoofdmenu

Udo bouwde een huis voor katten: 'Huis de Zwarte Kat'

geplaatst op Kattenhuis 'De Zwarte Kat'

Udo Kooijmans (50) is visueel en verstandelijk beperkt en woont op de Achterhoeklaan 12 in Doorn. Ondanks dat de dagbesteding dicht is, vermaakt hij zich goed. Udo bouwde tijdens deze lockdown een prachtig ‘paleisje’ voor de zwerfkatten uit de buurt. “Er kwamen al regelmatig een paar katten bij de woning snuffelen. Nu kunnen ze warm en droog in ons kattenhuis verblijven.”

Het idee voor het kattenhuis kwam van woonbegeleidster Ria Padding. Alle bewoners vonden het meteen een leuk idee, dus werd er een projectaanvraag gedaan om de benodigde materialen te kunnen kopen. De aanvraag werd gelukkig goedgekeurd en in twee weken tijd bouwde Udo, samen met ondersteunend medewerker André Renting, het kattenhuis. Na de lunch gingen de mannen samen naar buiten om aan het huis te klussen. Van het budget van 150 euro kocht André op maat gezaagde steigerhouten planken en wielen. Udo heeft de planken zorgvuldig geschuurd zodat ze mooi glad zijn. “Het kattenhuis staat naast onze woning aan de zijkant. We hebben er wielen onder gemaakt, zodat we het huis weg kunnen rijden als het in de weg staat”.Udo en de andere zes bewoners vinden het gezellig als de katten er zijn. “Ze staan iedere ochtend voor het raam te wachten en tikken ook vaak op het raam. We geven ze soms plakjes kaas en restjes eten die we over hebben. Ze komen ook weleens stiekem naar binnen en springen dan, heel brutaal, ook op het aanrecht. Dan moet ik mijn stem verheffen en rennen ze snel weg. De katten zijn wel schuw. Er is er maar eentje die zich laat aaien”, vertelt Udo.

Officiële opening volgtBewoner Udo bij het kattenhuis

In het kattenhuis en in het krat er bovenop liggen dekens en ook oude T-shirts zodat de katten lekker warm kunnen liggen. Voor de ‘finishing touch’ van huis 'De Zwarte Kat’ wachten Andre en Udo tot de bouwmarkten weer open zijn. Ze willen nog lijm kopen om een tegel met de naam van het huis erop te plakken. En Udo wil het huis in het voorjaar gaan beitsen. Er is gelukkig nog budget over voor verf. Welke kleur het huis wordt weet hij nog niet. “Dat moeten we nog met elkaar bepalen”. Daarna zal ook een officiële opening van het huis met alle bewoners en katten worden georganiseerd. “Maar ook dat kan nu natuurlijk nog niet vanwege corona.”

Ook nu het project kattenhuis zo goed als afgerond is, verveelt Udo zich geen moment. Toen de dagbesteding nog open was ging hij naar Werkplaats Boschwijk en polijstte daar steentjes voor sieraden. Deze sieraden worden daarna verkocht in de winkel ‘t Ogenblikje op het terrein. Nu komen de begeleiders van de dagbesteding de steentjes brengen en halen naar de Achterhoeklaan zodat Udo zelfstandig aan de slag kan. “Ik polijst nu nog steeds steentjes, maar dan in mijn eigen appartement”. Udo vertelt heel trots over zijn appartement waarin hij inmiddels zo’n 6 jaar woont. “Ik heb een stereo en een platenspeler waarop ik graag platen van ABBA draai. Mijn appartement heeft eenBinnenkant van kattenhuis 'De Zwarte Kat' eigen badkamer, keukentje met inductieplaat, kast en tafel met stoelen. Als mijn vrijwilliger er is dan kook ik soms. Dat kan nu alleen even niet. Ook heb ik zelfs een eigen terras met 2 stoelen en een tafel”.

Blijf allemaal gezond!

Udo is heel positief over de toekomst. “We komen er wel overheen, het gaat stapje voor stapje. Je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar dat heeft geen zin. Sommige mensen worden boos, maar ik niet. Ik raad iedereen aan: Blijf allemaal gezond, ga lekker wandelen en fietsen. Het komt wel goed!”