menu Sluit het hoofdmenu

'Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk'

geplaatst op Bewoners Melanie, Walter en begeleidster Antoinette spelen Bingo

De meeste spelletjes die je in een winkel koopt zijn zo visueel ontworpen dat het voor slechtzienden en blinden frustrerend is om een spelletje te doen. Samen met begeleider Jorinda bedachten onze bewoners van de woning aan de Traaij in Driebergen daar iets op. Ze maakten zelf meerdere toegankelijke gezelschapsspelletjes. Inmiddels hebben ze al twee spelletjesmiddagen gehad waarop ze deze spelletjes speelden.

Het zelfgemaakte spel Domino Bewoner Johan: “Tijdens de lockdown begin van dit jaar kwamen Jorinda en iemand van de dagbesteding bij ons, omdat we niet naar dagbesteding konden. Jorinda is heel creatief en kwam met het idee om zelf spelletjes te maken. Ik speelde eigenlijk zelden spelletjes, want ik vond dat heel lastig. Het eerste spel dat we maakten was Domino. Hiervoor gebruikten we verschillende lapjes, schuurpapier en kurk. Daarna hebben we met z’n allen het spel Memory gemaakt. Hiervoor hebben we zelf materialen gezocht, zoals doppen. Ook maakten we de spellen Bingo, Verhalenkoffer, Mastermind en Boter, kaas en eieren. Ik heb alle spelletjes gecheckt of ze geschikt zijn voor blinden.”

Ik knutsel graag, dus het zelf spelletjes maken vond ik leuk

“Ik vond spelletjes doen altijd al heel leuk”, vertelt bewoonster Gerda. “Yahtzee en sjoelen deed ik al wel eens. Doordat we samen spelletjes hebben gemaakt, ken ik nu veel meer andere spelletjes. En knutselen doe ik sowieso graag, dus het zelf maken van de spelletjes vond ik ook heel leuk.”

Begeleiders deden een blinddoek om bij de spelletjesmiddag

Eind oktober was de tweede spelletjesmiddag. Johan: “Het was heel gezellig. Het doen van spelletjes is heel ontspannend, omdat je dan je gedachten alleen op het spel richt. Memory is mijn favoriet, daarmee train ik ook meteen mijn geheugen.” Gerda: “Ik heb op de spelletjesmiddag Mastermind gedaan, maar dat snapte ik niet zo goed. Dat is echt een heel lastig spel. Anneloes, een andere bewoner, heeft bedacht om dat spel te maken. En Michel die hier ook woont heeft het spelbord bij Werkplaats Boschwijk gemaakt. Je moet dan een code raden. Er deden ook begeleiders mee, maar dan met een blinddoek om. Dat vonden we wel zo eerlijk.”

Het zelfgemaakte spel MastermindDe zelfgemaakte spelletjes liggen in een kast in de gezamenlijke woonkamer zodat iedereen die daar zin in heeft een spelletje kan doen. Johan en Gerda hopen dat er binnenkort weer een spelletjesmiddag wordt gepland. “Gezellig met elkaar spelletjes doen, daar verheugen we ons op.”