menu Sluit het hoofdmenu

Koken voor twintig

geplaatst op Bewoners van Achterhoeklaan 6 zitten aan de eettafel

Sinds een kleine vier jaar kookt Rob Doornkamp samen met zijn vrouw An regelmatig voor de bewoners en begeleiders van Achterhoeklaan 5 en 6. ‘Ze zien genieten van de gezelligheid, daar doen we het voor’ vertelt Rob.

Ongeveer eens per maand schotelt het echtpaar Doornkamp ze een heerlijke maaltijd voor: ‘We doen dat op woensdagmiddag, dan zijn alle bewoners vrij. De begeleiders hebben dan de boodschappen geregeld en wij duiken met de bewoners de keuken in. Daar maken we er een feestje van met ze.’ 

Dan ben ik gelukkig

Rob en An eten zelf niet mee: ‘We maken het eten, dekken de tafel, zeggen ‘Geniet ervan’ en vertrekken. We zijn dan gesloopt, maar erg voldaan.’ De lachende gezichten in de keuken, de grapjes en de muziek tijdens het koken, dat geeft Rob en An voldoening. ‘Het mooiste moment was een keer rond carnaval. We hadden toen een carnavalslied opgezet en plotseling stond één van de bewoners op, hij hield zich vast aan de rand van het aanrecht en begon te housen. Nou, dan ben ik gelukkig’ zegt Rob.

Pap, jij kookt altijd zo lekker. Wil je een keer voor ons koken?

Met deze vraag van dochter Debbie begon het allemaal. Debbie (34) woont op Achterhoeklaan 6 en wilde vaker genieten van haar vaders kookkunsten. Vader Rob twijfelde geen moment, samen met zijn vrouw bereidde hij een heerlijke maaltijd voor. Niet alleen voor de Doornse woning van zijn dochter, ook voor Achterhoeklaan 5 waar Robs broer Willem (56) woont. Het gaat Rob en An niet alleen om hen maar om alle bewoners: ‘Wij zeggen altijd dat we daar veertien van onze kinderen hebben wonen, ze gaan ons allemaal aan ons hart’. Niet alleen de bewoners genieten van de inzet van Rob en An, het echtpaar Doornkamp haalt er zelf ook voldoening uit en de begeleiders hebben hun handen een middag vrij. Win, win, win dus.

Oproep

Rob en An zijn niet de enigen die zich inzetten voor de woningen op de Achterhoeklaan. Op nummer 6 kennen ze nog een paar verwanten die regelmatig hand- en spandiensten verlenen: begeleiden bij activiteiten, rijden, helpen bij de groepsbarbecue, tuinieren. Rob en An weten dat extra handen vaak erg welkom zijn. Daarom roepen ze andere verwanten op om ook in actie te komen: ‘Bewoners verdienen meer dan wij ze kunnen geven. Ze missen zoveel, als wij ons als familie inspannen streven we een mooi ideaal na’. 

Laat ze lachen

Rob en An hopen dat hun inzet inspirerend is voor andere verwanten, zodat meer bewoners af en toe van een extraatje kunnen genieten: ‘Ga wandelen met een groep, organiseer een soosavond of een barbecue, geeft niet wat het is, maar laat ze lachen’ dat is wat Rob de bewoners gunt. 

De afgelopen maanden konden Rob en An vanwege de corona-maatregelen niet koken in de woningen. Ze hielden hun inbreng toen kleiner en maakten thuis soep, bami of macaroni. Die bezorgden ze bij de woningen zodat de bewoners toch konden genieten van de maaltijd en de begeleiders tijd hadden voor andere zaken. De bewoners en het echtpaar Doornkamp misten natuurlijk het kookfestijn in de woningen, maar binnen de mogelijkheden konden Rob en An de woningen zo toch blij maken met een extraatje.

Hebben Rob en An u geïnspireerd en wilt u de bewoners ook een extraatje geven?
Neem dan contact op met de begeleiders van de woning waarvoor u zich wilt inzetten. Dan kunt u samen de mogelijkheden bespreken.