menu Sluit het hoofdmenu

'Ik mis het om hout te slopen'

geplaatst op Foto van houtbewerking bij dagbesteding Boschwijk

De coronacrisis heeft grote impact op het dagelijks leven van onze bewoners, hun naasten en onze medewerkers. Zo ging half oktober de dagbesteding grotendeels dicht. Wat dat betekent, lees je in het verhaal van Johan Hijdra, bewoner bij Bartiméus in Doorn en onze medewerkers Marijke Prins, Mirjam Egas en Johan Buls.

Tot 19 oktober ging Johan Hijdra iedere donderdag naar Werkplaats Boschwijk. Daar hielp hij met houtkloven: het hout kleiner maken en de kleinere stukken hout in een bak gooien. Johans collega’s op de dagbesteding haalden het gekloofde hout uit de bak en vulden er zakken mee. Die waren bestemd voor de verkoop van brandhout. ​Nu is Johan iedere dag thuis, dat vindt hij jammer: ’Ik mis het om hout te slopen en ik mis het geluid van brekend en krakend hout.’

Ik mis het geluid van brekend en krakend hout

Alles is anders

Foto van bewoner Johan Hijdra

Johan Hijdra is 58 jaar en visueel en verstandelijk beperkt. Hij woont bij Bartiméus in Doorn. Sinds de gedeeltelijke lockdown kan Johan niet meer naar dagbesteding. Hij hoort bij de groep bewoners die dat erg jammer vindt. Nu brengt hij zijn dagen door op de woning, samen met zijn zeven huisgenoten en begeleiders. ‘Veel bewoners missen hun dagritme, de dagbesteding en de mensen die ze daar ontmoeten’, zo vertellen woonbegeleiders Marijke Prins en Mirjam Egas. We zien bewoners die soms echt verdrietig zijn, of boos. Er zijn ook bewoners die het thuiszijn wel prettig vinden, zij gedijen bij de rust.

Voor Mirjam en Marijke zien de dagen er nu ook anders uit. Ze draaien langere diensten, zijn er als bewoners de spanning moeilijk aankunnen en ondernemen naast hun zorgtaken ook activiteiten met de bewoners. Dat is pittig en gaat soms ten koste van de onverdeelde aandacht voor bewoners. Gelukkig zorgt de afdeling Vrije Tijd zo nu en dan voor afleiding. ’Ze gaan dan met bewoners naar buiten of lezen voor. Wij kunnen dan onze huishoudelijke taken doen’.

Dagbesteding op de woningen

Bartiméus zorgt zoveel mogelijk voor dagbesteding op de woningen. De beschikbare dagbestedingsmedewerkers worden verdeeld over de groepen. Johan Buls is zo’n medewerker. Hij werkt bij het Bartiméus Opdrachten Bureau (BOB) en op de kaarsenmakerij. Sinds de gedeeltelijke lockdown werkt hij iedere maandag op een woning.

Met wat creativiteit kan er meer dan je denkt

Normaal begeleid ik cliënten ook in hun ontwikkeling. Ik breng ze bijvoorbeeld sociale vaardigheden bij, en arbeidsethos. Ik leer ze samenwerken en stimuleer ze met het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Het coachende deel van mijn werk valt grotendeels weg. Dat is jammer.’ Desondanks ziet Johan de waarde van dagbesteding op de woning: ‘Met wat creativiteit kan er meer dan je denkt.’

Foto van Johan BulsAls het kan, neemt Johan werk van de dagbestedingslocatie mee naar de woning. Vanuit het BOB is dat licht administratief werk, zoals het plakken van adresstickers op enveloppen of er magazines in stoppen. Verder speelt Johan tijdens zijn dag op de woning vooral in op de behoeftes van de bewoners. Vaak komt dat neer op wandelen, fietsen of een spelletje doen. Johan merkt dat de bewoners blij zijn met zijn aanwezigheid. De bewoners kenden hem nog niet, maar omdat hij iedere maandag naar dezelfde woning gaat, is hij een vertrouwd gezicht geworden.

Toekomst

Tot 18 januari blijft de situatie zoals die nu is. Hoe de situatie er daarna uitziet, hangt af van de ontwikkelingen van het coronavirus. Gelukkig is bewoner Johan in het bezit van een opgeruimd karakter, hij lijkt behoorlijk flexibel. ‘Als ik niets te doen heb, dan ga ik gewoon op bed liggen’, vertelt hij. Johan vindt dat ogenschijnlijk prima, maar liever is hij wel actief: ’Ik hoop dat ik snel weer naar dagbesteding kan.’