menu Sluit het hoofdmenu

'Ik heb weer vertrouwen in het kijken'

geplaatst op Reinier Valkenhoef aan de keukentafel

Reinier Valkenhoef kan weer genieten van zijn paarden. Hij is er de medische wereld dankbaar voor. “Het heeft weinig gescheeld, ik stond met anderhalve been in het graf.” In 2005 is zijn hartklep vervangen, eind 2015 werd Reinier doodziek door een bacteriële infectie op deze kunststofklep. Tien weken lag hij in het ziekenhuis waar hij ook een herseninfarct kreeg. Van de hele tijd herinnert hij zich weinig. “Een zwarte bladzijde”, noemt hij het.

Reinier herstelde, revalideerde en kwam weer thuis. “Maar ik zat nog echt met visuele problemen. Ik had bloedpropjes op mijn lenzen waardoor ik licht nauwelijks kon verdragen. Verder ben ik een deel van mijn gezichtsveld kwijt. Ik zie niets aan de onderkant en ook niet aan de rechterkant.”

Onderzoek bij Bartiméus

Zijn huisarts verwees hem naar Bartiméus. Daar kreeg hij een uitgebreid onderzoek. “Het is heel prettig dat het zo rustig was bij Bartiméus. De mensen nemen echt de tijd voor je.” De bloedpropjes op zijn ooglenzen moesten door het lichaam zelf worden opgeruimd. Dat gebeurde.

Omdat zijn gezichtsveld zo beperkt is door zijn hemianopsie kreeg Reinier kijktraining. Hij leerde de scantechniek waarbij je in een vast patroon van drie punten de omgeving scant en je ogen ver leert draaien. “Daar moet je echt aan wennen maar op een gegeven moment heb je het door.” De training werd vervolgd met een behandelaar die thuis kwam. Volgens Reinier is dat essentieel voor succes.  “Ik heb hierdoor mijn vertrouwen in het kijken teruggekregen. En het durven. Ik durfde eerst echt niet langs de drukke weg voor mijn huis te lopen. Ook oversteken durfde ik niet aan. We hebben samen geoefend. Nu kan ik weer op pad.”

Reinier heeft 36 jaar gewerkt als verzorger en beheerder bij een rusthuis voor oude paarden in Soest. Hij is gepensioneerd maar verzorgt thuis nog enkele paarden en pony’s. Zijn visuele problemen hebben gevolgen zijn hobby. “Ik ga niet meer tussen mijn paarden staan. Je moet een paard lezen en altijd kunnen anticiperen. Dat heb ik niet meer zo snel in de gaten. Maar door de behandeling van Bartiméus kan ik wel weer prima uit de voeten in de stallen en de beesten verzorgen.”

“De rust en de aandacht die Bartiméus voor de cliënten heeft is geweldig. Ze nemen echt de tijd voor je. Ze geven je vertrouwen. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn maar alles bij elkaar kan ik nu prima leven met de gevolgen van mijn hersenletsel.”