menu Sluit het hoofdmenu

Bewoners Albert en Gregory over hun liefde voor muziek

geplaatst op Links is Gregory op de bongo's en rechts Albert achter zijn orgel

De kapeldiensten op Witte Donderdag en Eerste Paasdag waren dit jaar extra bijzonder omdat meerdere bewoners hierin online een muzikaal aandeel hadden. Onder meer Albert en Gregory leverden een bijdrage. Ze vertellen over hun passie voor muziek en waarom ze zo genieten van de diensten in de Kapel.

Op Witte Donderdag begeleidde Albert (41) de dienst op zijn Johannus orgel. Albert is blind en licht verstandelijk beperkt. Hij woont op Plein 16 in Doorn. “Kees van Mechelen van Bartiméus heeft in mijn appartement een opname gemaakt terwijl ik de stukken op mijn orgel speelde. Dat is later gemonteerd in de online kapeldienst. Kees is de vaste pianist in de Kapel en ik ben de vaste invaller als hij niet kan. In de Kapel spelen we normaal op een vleugel. ” 
 
Gregory (47), blind en licht verstandelijk beperkt, woont op Plein 13 in Doorn. Hij verzorgde op Eerste Paasdag de muzikale begeleiding van de kapeldienst op het slagwerk. Om de week speelt hij mee tijdens de dienst. “De ene week doet Udo van Achterhoeklaan 12 het slagwerk en de andere week speel ik mee. In de veertigdagentijd, vanaf Aswoensdag op 17 februari tot en met Stille Zaterdag op 3 april, spelen we beiden iedere zondag mee.” 
 

Albert op zijn Johannus orgelVan kleins af aan

Beide mannen wonen al jaren bij Bartiméus. Albert was vier toen hij in Doorn kwam en Gregory was negentien jaar. Vanaf het eerste moment bezochten ze de Kapel al graag. Als klein jongetje genoot Albert zo van de muziek in de Kapel dat hij dat ook wilde leren. Gregory kreeg al drumles op de basisschool van Visio in Huizen. Hij drumt in de Kapel sinds hij bij Bartiméus woont. 
 
Muziek speelt een grote rol in het leven van Albert en Gregory. Albert: “Ik oefen dagelijks minstens een half uur. Sinds afgelopen zomer speel ik ook op woensdagmiddag in de Grote Kerk in Driebergen bij de speciale openstelling. Verder maak ik opnames van repetities die ik mooi vind. Deze luister ik samen met mijn orgeldocent en vervolgens leert hij mij dit te spelen. Ik oefen veel, want ik wil nog beter worden en me blijven ontwikkelen.” Gregory: “Ik luister naar de melodie van de piano en dan gaat het drummen eigenlijk vanzelf. Ik hoor welke maat het is en daar ga ik in mee. Op mijn appartement heb ik twee bongo’s. Deze heb ik geleend van woonbegeleidster Anja en hier speel ik soms op. Dan zet ik via Spotify Mexicaanse muziek op en trommel ik rustig mee met het ritme.”
 

Geloof

Voor beide mannen is het christelijke geloof belangrijk en waardevol. Beiden gaan al hun hele leven naar de kerk. “Van huis uit ben ik katholiek opgevoed en ik heb ook mijn eerste en tweede communie gedaan”, vertelt Gregory. Hij vindt het fijn om te merken dat hij bij God hoort. “Ik leef zoals God leeft en zoals Jezus heeft geleefd. Hier praat ik ook met de geestelijk verzorgers Wija en Annemiek over.” Voor Albert valt het geloof samen met de muziek. “Ik volg de liturgische jaarkalender op de voet. Van de ingetogen psalmen tot aan de lofliederen. Dat vind ik prachtig.”
 

Gregory op zijn bongo'sBartiméus-band 

Ook hebben beide heren hun sporen verdiend bij de Bartiméus-band Smash. Hoewel Albert daar, na jarenlang bandlid geweest te zijn, inmiddels mee is gestopt. “Het was een tijd leuk, maar ik vind het nu teveel gedoe. Bovendien spreekt hun muziekstijl me niet meer aan.” Gregory spreekt vol enthousiasme over de band.  “Smash bestaat uit 25 bandleden en dat zijn allemaal vrienden en vriendinnen van mij. Muziekdocent Michelle en Klaas-Jan van Vrije Tijd begeleiden ons. We hebben ook plannen om een cd op te nemen”
 

Vooruitblik

Albert en Gregory zijn de coronatijd aardig beu en hopen op versoepelingen. Ze kijken er naar uit om weer meerdere dagen per week naar hun werk op de boerderij in Langbroek te gaan. Zodat hun leven weer een beetje normaal wordt. Albert heeft veel zin om volgend jaar weer te gaan skiën met een groepsreis van Stichting Samen Ontspannen. Gregory kijkt er vooral naar uit om weer met de band muziek te maken en dan ook eindelijk de cd op te nemen. 
 
Hier is de laatste (online) Kapeldienst te beluisteren.