menu Sluit het hoofdmenu

Dagelijks leven

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn belangrijke waarden in het leven. Ook met een visuele beperking willen wij u begeleiden om zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen, werken en leven op een manier die gewenst is. U bepaalt welke hulp u hierbij nodig heeft.

Bij kinderen richten we ons in de begeleiding op ontwikkeling en leren, wat heeft uw kind nodig om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen in het dagelijks leven maar ook op school.  Bij volwassenen kunt u denken aan ondersteuning bij praktische zaken als vaardigheden in en om het huis (als huishouden en hygiëne) tot zelfverzorging

De professionele en ervaren medewerkers van Bartiméus helpen u graag verder. Zij kunnen u bijvoorbeeld adviseren in het optimaliseren van de leefomgeving. Brengt gebruik van meer contrast of andere lichtomstandigheden verbetering bijvoorbeeld? Maar ook; wat zijn handige hulpmiddelen op school, in het huishouden of hoe kan ik zorgen dat mijn administratie op orde blijft?

Ook ‘Zorg voor jezelf’ en ‘uiterlijke verzorging’ zijn een belangrijk goed. Daar waar kinderen nog geholpen kunnen worden door hun (pleeg)ouders, kan het voor volwassenen prettig zijn hierbij hulp te krijgen. Want natuurlijk wil u zich ook met een visuele beperking op een wijze presenteren die bij u past. Bartiméus kan hierin ondersteuning en begeleiding geven.

Meer lezen? Ga dan naar hulpmiddelen en aanpassingen en handig om te weten.

Ook vindt u informatie op de site van EduVip. EduVip biedt digitale ondersteuning aan het onderwijs van leerlingen en studenten met een visuele beperking, zowel binnen het speciaal onderwijs als binnen het regulier onderwijs. EduVip is een initiatief van Bartiméus en Visio. In het dossier Ouders van blinde kinderen worden ook onderwerpen rondom de ontwikkeling van slechtziende en blinde kinderen behandeld.