menu Sluit het hoofdmenu

Werken met een arbeidsbeperking is topsport! (BLOG)

geplaatst op Voorkant leaflet Hoe voorkom ik overbelasting in mijn werk?

"Een leuke oneliner waarmee een training van Bartiméus staat aangekondigd. De training gaat over 'Energiemanagen in je werk'. Dus geen Eneco of Essent, maar je eigen energiehuishouding. Werken met een arbeidsbeperking, weet ik uit ervaring, is soms best een uitdaging. Geregeld zit ik na een dag werken 's avonds meer dood dan levend op de bank. Niet zo handig als je een gezin of andere verplichtingen hebt." Lees de blog van Ellen. Vorige week besprak ze 'energiemanagen' met 8 blinde rijksambtenaren.

Je leven bestaat niet uit werken en slapen alleen, er zijn nog zoveel andere leuke en nuttige dingen. Een aantal jaar geleden volgde ik daarom de training 'Energiemanagen in je werk' van Bartiméus. Ik haalde er vooral veel tips op van andere VIPS (Visual Impaired Persons). Opvallend was dat de meeste deelnemers nog een restvisus hadden. In lekentaal: ze konden hun ogen nog deels inzetten op het werk en deden dat veelvuldig. Voor iemand die helemaal niks ziet, liggen de energieverslinders net even anders.

Buitenspel

Vorige week kwamen we met 9 rijksambtenaren (die net zoveel of liever zo weinig zien als ik) bij elkaar om hierover kennis te delen. Enkele van de bevindingen deel ik hier graag. De grootste energieslurpers zijn ICT en mobiliteit. Wij kunnen ons werk uitvoeren dankzij toegankelijke ICT. Als die niet naar behoren werkt, staan we gelijk buitenspel. Heb jij je weleens voorgesteld hoe dat is om als Blinde over een vol perron te lopen, in een propvolle trein te stappen of de uitcheckpaal te vinden? Het KAN allemaal, maar kost ons extra inspanning. Wij denken daar eigenlijk nooit bij na. Het is altijd zo. Even snel het commentaar van 5 verschillende collega's op je stuk verwerken, laat dat 'even' snel maar weg. Diagonaal door een powerpoint heen bladeren, die zal je eerst in een leesbare vorm moeten omzetten. Dan nog is het de vraag of hij niet vol staat met plaatjes en grafiekjes die je toch niet kan lezen.

Houd de regie

Gelukkig wisselden we naast problemen ook tips en oplossingen uit. De belangrijkste was wel, "blijf communiceren over wat wel en niet kan". Ook al werk je al jaren met iemand samen, herhalen, herhalen, herhalen. Soms helpt het als je het concreet maakt. "Het kost mij minstens een kwartier om die nota de lijn in te sturen, waarschijnlijk kan jij het in 2 muisclicks." Andere belangrijke les: zorg dat je zelf de regie houdt! Zoek proactief werk op dat je goed kan, blijf gewoon je zelf en blijf open in hoe het voor jou is.

Na deze serieuze zaken was het tijd voor de inwendige mens. Met 8 blinden in optocht door Den Haag, als dat geen topsport is?

Foto ervaringsdeskundige Ellen Koudijs
Ellen Koudijs

werkzaam als beleidsmedewerker bij RIVM
 

Is jouw energie op peil?

** Op woensdag 19 en donderdag 20 april geeft Bartiméus wegens succes opnieuw de training 'Energiemanagen in je werk' in Congrescentrum Dennenheul in Ermelo. Interesse? Meer info kun je vinden onder Agenda op deze site.**