menu Sluit het hoofdmenu

Wandelstok met sensor helpt slechtzienden de weg op

geplaatst op Wandelstok mySmartCane voor blinde of slechtziende mensen

Een onderzoeker aan de University of Manchester heeft een slimme wandelstok ontwikkeld, die blinden en slechtzienden zelfstandiger laat functioneren. Aan de onderkant van de zogeheten MySmartCane heeft Vasileios Tsormpatzoudis, promovendus aan de Britse University of Manchester, een 3D-geprinte sensor bevestigd. De draadloze sensor geeft een audiosignaal af wanneer gebruikers over straat lopen en gehinderd dreigen te worden door objecten op de weg.

Veiligheid verbeteren

De sensor berekent de afstand tussen de wandelstok en het object. Vervolgens krijgen gebruikers een waarschuwing in de vorm van geluid om een valpartij of botsing te voorkomen. Het systeem is verder voorzien van een koptelefoon, waarmee gebruikers het audiosignaal kunnen horen zonder geluidsoverlast te veroorzaken voor hun omgeving.

Gebruikers van de wandelstok kunnen ook een koptelefoon met beengeleiding inzetten om naast het waarschuwingssignaal van de wandelstok ook geluidsignalen in hun directe omgeving te kunnen horen.

Gemakkelijker navigeren

“De gebruiker van de slimme wandelstok krijgt een waarschuwing in de vorm van een zacht geluid in tegenstelling tot gewone wandelstokken, waarbij de stok eerst ergens tegenaan moet botsen voor hij door heeft dat er hindernissen op de weg zijn”, zegt Tsormpatzoudis in een persbericht. “Navigeren in de omgeving wordt daardoor gemakkelijker en sneller voor blinden en slechtzienden.”

De onderzoeker zegt de slimme wandelstok verder te ontwikkelen om naast geluidssignalen ook vibraties af te geven ter waarschuwing bij hindernissen op de weg. De sensor moet vervolgens goedkoop geproduceerd worden en toepasbaar zijn op veelgebruikte wandelstokken.

Beluister via YouTube (filmpje) hoe de slimme wandelstok werkt.