menu Sluit het hoofdmenu

Pilot Den Haag: blinden en slechtzienden zelfstandig laten stemmen

geplaatst op Stembureau in de Den Haag

Bij de verkiezingen van 21 maart richt de gemeente Den Haag acht stembureaus in voor mensen met een visuele beperking. Met behulp van een mal én audio-ondersteuning kunnen zij op deze stembureaus zelfstandig stemmen. In elk Haags stadsdeel staat een stembureau met deze hulpmiddelen. Op de locaties van Bartiméus en Visio in Den Haag kunt u daarom op 14 en 20 maart een gratis training bijwonen zodat u tijdens de gemeenteraadsverkiezingen met deze nieuwe stemmethode zelfstandig kunt stemmen.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag: 'Deze pilot past goed binnen het streven van de gemeente om de verkiezingen zo toegankelijk mogelijk te maken. Den Haag telt ruim elfduizend mensen met een visuele beperking. Voor hen is zelf stemmen lastig of zelfs onmogelijk. Zij hebben immers hulp nodig bij het vinden en inkleuren van het juiste vakje. Doordat ze nu zelfstandig kunnen stemmen, wordt hun stemgeheim gewaarborgd. Bovendien vergroot het de zelfredzaamheid van mensen met een visuele beperking.'

Nieuwe stemmal met audio voor blinde en slechtziende mensenGetest

In samenwerking met de Haagse belangenorganisatie Voorall, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Oogvereniging is de stemmethode uitvoerig getest op de locatie van Koninklijke Visio Den Haag (Bordewijklaan 3). De test is grotendeels succesvol verlopen. De test is uitgevoerd met een stemmal in combinatie met de Soundbox.

Trainingsdag

Op woensdag 14 maart vindt de eerste training plaats bij Bartimeus, adres: Laan 20 in Den Haag. Bij Visio wordt de training gegeven op dinsdag 20 maart, adres: Bordewijklaan 3 in Den Haag.
Per middag vinden 3 trainingssessies plaats, die elk starten op het hele uur, dus om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. De training is gratis en duurt maximaal een uur.

Van te voren even aanmelden

  • Wilt u woensdag 14 maart deelnemen aan de training bij Bartiméus in Den Haag? Stuur een e-mail naar ehollestelle@bartimeus.nl of neem telefonisch contact op via 088 - 88 99 888.
  • Wilt u dinsdag 20 maart deelnemen aan de training bij Koninklijke Visio in Den Haag? Stuur een e-mail naar denhaag@visio.org of neem telefonisch contact op via 088 - 58 59 200.