menu Sluit het hoofdmenu

Toegankelijkheidsfuncties in Windows 10

geplaatst op Scherm met daarop Windows 10 Microsoft

Veel elektronische apparaten krijgen te maken met updates. Een gegeven waar we niet onderuit komen. Het belangrijkste doel van de updates is het verbeteren van de beveiliging of het repareren van functies. Wim van Reenen en Angela Fekken-Prando volgen met hun vakgroep vanuit Bartiméus de laatste updates en in het bijzonder ook de digitale toegankelijkheid van updates. Onderstaand delen ze enkele handige tips waarmee u als computergebruiker kunt experimenteren.

Soms worden er ook nieuwe mogelijkheden via updates ontsloten. Dat is zeker het geval met de meest recente Windows 10 update (meestal aangeduid met de ‘mei 2019 update’ ofwel 1903 versie). Microsoft heeft in deze 1903 update uitgepakt met bruikbare nieuwe functies en verbeteringen in de bestaande toegankelijkheidsfuncties.

Zichtbaar maken muisaanwijzer

Het beter zichtbaar maken van de muisaanwijzer willen we graag even uitlichten; de muispijl heeft voor veel gebruikers een essentiële rol bij de bediening van een Windows computer. Bij grote beeldschermen (met vaak hoge resoluties) moeten we het vaak doen met een minuscuul kleine muispijl, die niet voor iedereen even makkelijk te vinden is op het scherm. 

Oudere Windows versies bieden de mogelijkheid de muis in te stellen op standaard, groot en extra groot. Met de wijzigingen in de laatste Windows 10 versie kan via de schuiver de muispijl in 15 stapjes (nog eens een factor 5 groter) worden ingesteld. Ook de kleur van de muispijl mag de gebruiker nu zelf kiezen. Deze functie is voor een grote groep gebruikers interessant.  Cursus en aanwijzer in Windows 10

Ook de tekstcursor (het dunne knipperende streepje in een tekstregel) is beter zichtbaar te maken, door de cursordikte aan te passen. 

De instellingen voor de muis en cursor zijn te vinden onder: Instellingen, Toegankelijkheid, Cursor en Aanwijzer. 

Sneltoetsen 

Als we het hebben over muisgebruik moeten sneltoetsen hier ook genoemd worden. Gebruik van een sneltoets kan het gebruik van de muis reduceren en kost minder visuele inspanning. Sneltoetsen werken zeer direct, efficiënt en betrouwbaar.

Welke verbeteringen kunt u nog meer vinden in deze Windows update?

  • Grotere letters in de Windows menu’s instellen;
  • Donker / Licht kleurschema kiezen (licht schema werkt goed samen met kleuren omkeren);
  • Het Windows vergrootglas kan in kleinere stapjes voor groter/kleiner ingesteld worden;
  • Kleurfilters (kleuren omkeren, grijstinten of correctie voor kleurenblindheid);
  • Windows Verteller is een stuk volwassener geworden;
  • Het klembord kan nu ook meerdere items onthouden;
  • Het kladblok is nu ook schaalbaar en heeft de mogelijkheid een eigen lettertype- en grootte in te stellen.

Hopelijk kunt u met bovenstaande tips aan de slag en kunt u daarmee uw visuele inspanning verkleinen.

Mogelijkheden van computertoegankelijkheid

Wilt u hulp bij het vergroten van uw digitale toegankelijkheid? Onze specialisten kunnen u adviseren welk digitaal hulpmiddel het beste bij u past. In het ene geval bijvoorbeeld een ingebouwde functie in Windows, Android of Apple en in een ander geval een geavanceerd hulpmiddel met functies die nog beter aansluiten bij u als gebruiker. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bartiméus via nummer 088 - 88 99 888.