menu Sluit het hoofdmenu

Testers gezocht voor pilot 'Zelfstandig stemmen' in Den Haag

geplaatst op Stemformulier verkiezingen

De gemeente Den Haag organiseert in samenwerking met de Oogvereniging, Bartiméus, Visio en Voorall een pilotproject om de toegankelijkheid bij verkiezingen voor blinde en slechtziende mensen te verbeteren. Dit gebeurt met een combinatie van hulpmiddelen. Test u woensdag 31 januari met ons mee, zodat stemmen in NL voor iedereen toegankelijk wordt?

Een soundbox die de kieslijst voorleest en een mal om de gewenste kandidaat te selecteren moeten kiezers met een visuele beperking helpen om zo zelfstandig mogelijk te kunnen stemmen. Ook aan het vinden van de weg in het stemlokaal en de herkenbaarheid van de stembussen is gedacht.

Testdag

Om te onderzoeken of deze voorzieningen voldoen, wordt er een testdag georganiseerd in Den Haag:
Datum: woensdag 31 januari 2018
Tijdstip: Tussen 10.00 - 12.00 uur én tussen 13.00 - 15.00 uur
Locatie: Visio Den Haag, Bordewijklaan 3, 2591 XR Den Haag

Op deze dag staat er een modelstembureau klaar. Na binnenkomst volgt een korte instructie en wordt u gevraagd een stembiljet voor een gesimuleerde verkiezing in te vullen met behulp van de mal en de soundbox. Na het uitbrengen van uw stem zullen we we een aantal korte vragen stellen rond gebruiksgemak. U kunt binnenlopen binnen de genoemde tijden. De test zal ongeveer een half uur in beslag nemen.

Afhankelijk van de resultaten wordt besloten of het project wordt voortgezet en of kiesgerechtigden in Den Haag met behulp van de mal en de soundbox kunnen stemmen voor de gemeenteraad en het raadgevend referendum op 21 maart 2018.

Doe mee!

Wij zoeken 100 enthousiaste blinde en slechtziende mensen om mee te helpen bij het testen van alle voorzieningen! Vindt u het belangrijk om zelfstandig uw stem te kunnen uitbrengen, maar vindt u het lastig om op het stembiljet het juiste vakje in te kleuren? Doe dan mee aan de test. Meld u uiterlijk 29 januari aan per e-mail via carolien.dekievit@denhaag.nl.