menu Sluit het hoofdmenu

Slechtzienden en blinden zoeken normale sportclubs met buddy en begrip

geplaatst op Slechtziende deelnemer aan boomtoppentocht

In opdracht van Bartiméus onderzocht Kantar de sportdeelname onder mensen die slechtziend of blind zijn. Uit een enquête onder 500 mensen met een visuele beperking blijkt dat voor hen fitness de meest populaire sport is. Onder ouderen is daarnaast ook zwemmen en fietsen erg in trek. 43% van de mensen met een visuele beperking sport. Vooral jongeren willen ‘normaal’ sporten met anderen die wel goed zien. Een derde heeft daarbij behoefte aan een buddy om mee te sporten en een kwart wil vooral een training die rekening houdt met de visuele beperking.

40% van de mensen die slechtziend of blind zijn die sporten, doen dat het liefste alleen. 30% sport het liefste samen met mensen die normaal zicht hebben. Voor alle sporten geldt: hoe jonger de persoon, hoe groter de behoefte om ‘normaal’ te sporten. De helft van de sportende kinderen met een visuele beperking is lid van een reguliere sportvereniging, afgezet tegen een kwart van de volwassenen. 1% beoefent een sport die speciaal gericht is op mensen die blind of slechtziend zijn, zoals goalball of showdown. Van degenen die niet sport, zou 13% dat wel willen. Zij zouden het liefste wandelen (30%), fietsen (26%) of zwemmen (26%).

75% van alle ondervraagden geeft aan niets te missen in het huidige sportaanbod. Van de sporters geeft slechts 2% aan dat zij door hun beperking niet de sport kunnen uitoefenen die ze het liefste zouden willen. Van de overige mensen is de behoefte erg divers. 13% wil vooral een passend sportaanbod in de eigen buurt. 10% wil een instructeur die begrip heeft voor de visuele beperking. Van de 18- tot 35-jarigen geeft bijna 30% aan een buddy te willen om mee te sporten. Mensen jonger dan 35 jaar sporten vaker bij een reguliere sportvereniging. Een kwart van hen geeft aan dat zij behoefte hebben aan een training die rekening houdt met hun visuele beperking.

Over Bartiméus

Bartiméus is een expertiseorganisatie voor alle 300.000 mensen die slechtziend of blind zijn, èn voor hun persoonlijke en professionele omgeving. We bevorderen de participatie van mensen met een visuele beperking, bijvoorbeeld op het gebied van sport. Bartiméus verzorgt de medische screening van topsporters en sponsort een aantal van hen. Met NOC*NSF maken we sporten in de eigen buurt toegankelijk. We trainen gymdocenten en sportcoaches hoe zij iedereen met een visuele beperking kunnen begeleiden. We ontwikkelen een geluidenbal voor internationale wedstrijden van blindenvoetbal. Bovendien begeleiden we kinderen en volwassenen voor wie bewegen, vanwege hun beperking, topsport op zich is. We zetten innovatieve toepassingen in om mensen met een meervoudige beperking in beweging te krijgen. Kijk voor meer informatie op www.bartimeus.nl/sport