menu Sluit het hoofdmenu

Reportage echolokalisatie op Radio 1

geplaatst op Daniel Kish echolokalisatie

Het NTR-programma De Kennis van Nu zendt 3 augustus een reportage uit over wetenschappelijk onderzoek naar echolokalisatie. Opnames hiervoor worden gemaakt in het akoestisch laboratorium van de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Koninklijke Visio. De insteek voor het radioprogramma is te laten horen hoe de reflectie van verschillende ruimtes klinkt. Bijvoorbeeld een gestoffeerde ruimte die nauwelijks echo geeft en een ruimte met harde wanden en vloer die heel veel reflectie geeft.

Onderzoek bij drie universiteiten

De afgelopen jaren vond, vanuit de Stichting Inzicht, bij drie universiteiten onderzoek plaats naar echolokalisatie, namelijk bij de Radboud universiteit, de Universiteit van Antwerpen en de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). Een en ander in samenwerking met Bartiméus en Visio. Elke universiteit had een eigen deelonderzoek. De TUE richtte zich op de akoestische eigenschappen van de tongklik en/of een alternatieve geluidsbron om echo’s op te wekken. Er is een nieuw inzicht om de meest informatieve echo op te roepen. Onduidelijk is nog of dit zelf met de mond of op een andere natuurlijke manier te maken is.

Uitzending

De reportage over echolokalisatie wordt op 3 augustus op Radio 1 uitgezonden tussen 16.45 en 17.00 uur. Deze duurt ongeveer zes minuten. Na uitzending is de reportage terug te horen op www.radio1.nl en via de podcastfeed van De Kennis van Nu.

Bron: Visio

Blind brein kan weer 'zien' door echolokalisatie

Blinde mensen die klikgeluidjes maken met hun tong en vervolgens luisteren naar de echo's om hun omgeving in kaart te brengen.