menu Sluit het hoofdmenu

Ouderschap als je een visuele beperking hebt

geplaatst op Opblaasbaby voor het raam

‘Hoera, baby Soof is geboren!’ Wat betekent het voor jou als ouder als je slechtziend of blind bent en een baby hebt gekregen?

Die vragen heeft Bartiméus zich ook gesteld. Daarom is er het project ‘Hoera, baby Soof is geboren!’ gestart dat als doel heeft daarop antwoord te geven. Want het ouderschap is vaak iets dat je niet wilt missen, ook als je een visuele beperking hebt.

Training

De aanleiding hiervoor vormt een lezing die Sabina Kef, wetenschappelijk onderzoeker bij de VU, in 2012 bij Bartiméus hield. Zij volgt al enkele jaren de ontwikkelingen over kinderwens en ouderschap bij (toekomstige) ouders met een visuele beperking. Bartiméus heeft na die lezing - als pilot - een training voor ouders met een visuele beperking ontwikkeld en ingezet. Projectleider Marion van der Valk: 'Op deze pilot kregen we veel positieve reacties. Daarom besloten we dat we ons graag verder willen verdiepen in het onderwerp zwangerschap/ouderschap met een visuele beperking, onder andere samen met ervaringsdeskundigen.'

Inventariseren

'We merken vanuit verschillende kanten dat we lang niet alles weten op dat gebied. Er lijkt enerzijds behoefte aan lichte vormen van begeleiding, maar wij merken ook dat informatieverstrekking als de behoefte aan ontmoeting met andere ervaringsdeskundigen (ouders met een visuele beperking) ondersteunend lijkt. Ik ga nu met mijn collega’s Renske Bosman en Hilmar de Vries tot eind 2017 kennis, ervaringen als vragen rondom ouderschap met een visuele beperking inventariseren. We willen samen met cliënten (ervaringsdeskundigen), naaste collega's alsook collega's binnen andere relevante instellingen, externe instanties en belangenverenigingen een en ander afstemmen. En samen adviezen formuleren hoe we hier vorm en inhoud aan kunnen geven.'

Meedenken

Wilt u input geven of meedenken, neem dan contact op met Hilmar de Vries, telefoon 020 - 667 68 30 of hdvries@bartimeus.nl.