menu Sluit het hoofdmenu

Nieuwe app van Microsoft beschrijft omgeving voor slechtzienden

geplaatst op Nieuwe app beschrijft omgeving slechtziende mensen

De app Seeing AI van Microsoft herkent en beschrijft onder meer documenten, mensen en teksten via de iPhone-camera. Seeing AI is een app voor slechtziende mensen, waarmee ze met de iPhone-camera objecten of personen in beeld kunnen brengen. Een stem vertelt op basis daarvan wat er te zien is.

Microsoft heeft de app woensdag uitgebracht in de Amerikaanse App Store. Over een mogelijke komst naar Nederland en Android-telefoons is niets bekend.

Documenten voorlezen

De app is bruikbaar in verschillende situaties. Seeing AI herkent mensen die het eerder gezien heeft en kan huishoudproducten uitlezen door de barcode te scannen. Daarnaast is het mogelijk om documenten voor te lezen en dollarbiljetten te scannen. Omdat dollars van hetzelfde formaat en kleur zijn, is het verschil in waarde voor slechtzienden niet altijd duidelijk.

Om objecten en personen te herkennen, gebruikt de app neurale netwerken. De belangrijkste berekeningen worden direct op de telefoon uitgevoerd, zodat Seeing AI ook bruikbaar blijft zonder internetverbinding. De meer experimentele functies, zoals het beschrijven van de omgeving, vereist een connectie met de cloud.

Door: NU.nl