menu Sluit het hoofdmenu

muZIEum zoekt weekendkracht met visuele beperking

geplaatst op MuZIEum opent je de ogen

Wil jij werken bij het 'ANWB leukste uitje van Gelderland'? Lees dan snel verder en stuur je CV en motivatiebrief! Deze functie is voor iemand die slechtziend is. Het muZIEum in Nijmegen biedt bezoekers een verrassende en unieke beleving. Ze worden ondergedompeld in een wereld waar ze zelf ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. De verschillende belevingen maken bezoekers bewust van de obstakels, maar vooral van de mogelijkheden die een visuele beperking met zich meebrengt.

Het is een leuk en innovatief uitje dat zowel meer begrip als betrokkenheid creëert. In het muZIEum zijn de rollen omgedraaid: de blinden leiden de zienden. Juist hierdoor kijken bezoekers terug op een onvergetelijke ervaring.

Welke belevingen zijn er?

Binnen in het muZIEum worden twee verschillende donkerbelevingen aangeboden. Ook is er een buitenbeleving: Expeditie ribbelroute. De donkerbelevingen die in het muZIEum plaatsvinden zijn gericht op blindheid en zijn helemaal in het donker. Men ziet letterlijk geen hand voor ogen. De buitenbeleving is een rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen, waarbij het om slechtziendheid draait. Expeditie ribbelroute laat mensen verschillende vormen van slechtziendheid ervaren door middel van een virtualrealitybril. Bij alle belevingen gaan bezoekers in kleine groepjes op pad onder begeleiding van een slechtziende of blinde gids. De bezoekers van het muZIEum komen veelal uit Nederland en laten zich globaal opsplitsen in drie categorieën: scholen, bedrijven en de particuliere bezoeker al dan niet in groepsverband.

Het muZIEum-team

Een belangrijke missie van het muZIEum is een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid van blinden en slechtzienden. Inmiddels zijn er bij het muZIEum 38 mensen met een visuele beperking werkzaam, voornamelijk als gids tijdens de belevingen. Als ervaringsdeskundigen zijn zij het kloppende hart van de organisatie. Daarnaast werken er meer dan 30 vrijwilligers. Zij spelen een belangrijke rol bij het gastvrij ontvangen, begeleiden en proactief informeren van bezoekers.

De functie

De functie bestaat uit twee delen. In de zomermaanden ga je je voornamelijk bezighouden met onze buitenbeleving Expeditie ribbelroute. Tijdens Expeditie ribbelroute ervaren bezoekers zelf, door middel van een virtualrealitybril, hoe het is om slechtziend te zijn. Hoe werkt dat? De bril is voorzien van een smartphone met een speciaal ontwikkelde applicatie. Tijdens de tour door het centrum van Nijmegen zien bezoekers de wereld letterlijk door andere ogen. Jij als slechtziende gids begeleidt de groep, beantwoordt vragen en vertelt over je eigen leven. Daarnaast werk je samen met een ziende collega om de veiligheid tijdens de route te waarborgen.

In de wintermaanden ga je aan de slag als publieksbegeleider. Je bent daarmee een echte ambassadeur van het muZIEum. Je verwelkomt en informeert de bezoekers. Daarnaast assisteer je bij evenementen en arrangementen (zoals koffie en taart). Ook begeleid je de bezoekers voor en na de donkerbeleving, Expeditie ribbelroute en tijdens alle educatieve onderdelen in de foyer. Als laatste help je de coördinator publiekszaken bij overige werkzaamheden.

Wij zijn op zoek naar jou als je:

 • Je visuele beperking hebt geaccepteerd en anderen erover wilt vertellen;
 • Een goed gehoor hebt;
 • Communicatief vaardig bent;
 • Representatief bent;
 • Het leuk vindt om in verschillende teams te werken;
 • Servicegericht en gastvrij bent;
 • Flexibel bent;
 • Assertief bent en meedenkt bij dynamische situaties;
 • Een positieve bijdrage wilt leveren aan de organisatie;
 • Minimaal MBO, niveau 4 denk- en werkniveau hebt;
 • In het weekend beschikbaar bent;
 • Het is een pré als je een vreemde taal spreekt, zoals Engels of Duits.

Vergoeding

De functie als publieksbegeleider is op basis van een vrijwilligersvergoeding. De functie als gids kan op diverse manieren worden vervuld. Als betaalde functie, op vrijwillige basis of als werkervaringsplek.

Reageren

Interesse? Stuur dan je CV en je motivatiebrief met pasfoto naar info@muzieum.nl. Wil je meer informatie? Bel dan met 024 - 322 16 81 of kijk op www.muzieum.nl.