menu Sluit het hoofdmenu

Morena Lam schrijft nieuw boek: Bontgenoot

geplaatst op Cover nieuwe boek Morena Lam

Vorige maand verscheen het nieuwe boek 'Bontgenoot - tegen het dagelijks leven' van Morena Lam (20). 'In dit boek wordt één van de vier hoofdpersonen uit mijn vorige roman op de voet gevolgd tijdens een verwarrende, onzekere, maar ook prachtige periode in haar leven. Het boek staat op zichzelf, maar is een vervolg op mijn debuutboek 'De strijd tegen het dagelijks leven’.' Hopelijk spreekt 'Bontgenoot' veel lezers aan!

Het tienerleven is al ingewikkeld genoeg, maar voor Dorien (18) is het extra lastig. Haar slechtziendheid maakt haar soms afhankelijk van anderen en dat is precies wat ze niet wil. Nu ze de volwassen leeftijd heeft bereikt, wil ze volledig op eigen benen kunnen staan. Een blindengeleidehond lijkt de perfecte oplossing, maar niet de meest eenvoudige. Terwijl Dorien haar school afmaakt en zich in het onaangepaste hogeschoolleven stort, volgt ze het veeleisende traject voor een geleidehond. Zal ze ooit aan de eisen van de geleidehondenschool kunnen voldoen, en binnenkort met een hond aan haar zijde door het leven gaan?

Waar haal je de inspiratie vandaan? We vroegen het Morena

Morena: 'Als ik met mijn geleidehond Siërra onderweg ben, gebeurt het vaak dat ik, op straat of in de trein, aan de praat raak met een volslagen vreemde over mijn hond. Hoe heet ze, hoe oud is ze en welk ras? Vaak krijg ik de reactie dat mijn hond zo’n mooie naam heeft. Of ik die zelf heb verzonnen? En of ze al van jongs af aan bij mij is? Ook ben ik benaderd door mede-slechtzienden, die mij informeerderen over het hebben van een geleidehond. Zelf zat ik aan het begin van het traject ook met vragen en gelukkig had ik een goede vriendin die al een geleidehond had en me tips gaf.

'Ik zat middenin mijn eigen traject, toen ik besefte dat het leuk zou zijn om mijn belevenissen en alle vereisten die nodig zijn voor een blindengeleidehond, in verhalende vorm op te schrijven. Natuurlijk krijg je een hoop praktische informatie van de geleidehondenschool, maar over het gehele traject en de emotionelere benadering daarvan is bijna niets te vinden. Ik hoop dat mijn boek 'Bontgenoot' daar verandering in brengt!'

'Mijn wens is dat mensen die denken aan een geleidehond, dit boek lezen en weten waar ze aan toe zijn. Daarom is het boek in een wat groter lettertype op de markt gebracht en ik hoop dat het binnenkort ook in de collectie van bibliotheekservice 'Passend Lezen' wordt opgenomen.
En daarnaast hoop ik dat mensen die verder niets met de wereld van mensen die slechtziend of blind zijn te maken hebben, dit boek lezen en begrijpen wat een geleidehond precies inhoudt, en hoe zo’n hond na de basisopvoeding én de opleiding bij het baasje terechtkomt.'

Over Morena

Morena Lam werd op 24 augustus 1997 geboren te Blaricum. Ze groeide op in het nabijgelegen dorp Huizen en ging vanwege haar visuele beperking naar een speciale basisschool. Op 15-jarige leeftijd verhuisde ze naar Hengelo, Overijssel, waar ze haar havo-opleiding kon voortzetten aan een andere speciale school. Sinds september 2016 studeert ze ‘Media, informatie en communicatie’ aan Saxion te Enschede en sinds februari 2017 heeft ze een blindengeleidehond met de naam Siërra.

Deze roman wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Bartiméus feliciteert oud-middelbareschoolleerling Morena van harte met haar nieuwe boek!