menu Sluit het hoofdmenu

Jopie Nooren opent 44e IBIS-schaaktoernooi

geplaatst op IBIS schaaktoernooi; schaker aan zet

Op zaterdag 14 en zondag 15 april wordt voor de 44e keer het IBIS-schaaktoernooi gehouden in Haaksbergen. Een schaakevenement waar slechtziende, blinde en goedziende mensen tegen elkaar spelen. ‘Het doet er niet toe of je oud of jong bent, uit welk land je komt, of je man of vrouw bent en of je slechtziend of ziend bent. Tijdens het schaakspel valt alles weg en gaat het alleen nog maar om het spel’, aldus een van de spelers. Jopie Nooren, raad van bestuur van Bartiméus, zal op zaterdag de officiële opening verrichten.

IBIS staat voor Internationaal Blinden Integratie Schaaktoernooi. Vanuit België, Groot Brittannië en Duitsland komen schakers naar Haaksbergen om in theater De Kappen hun krachten te meten met elkaar en met hun Nederlandse opponenten. De deelnemers zijn jong en oud, man en vrouw, beginnend en gevorderd. Kortom, integratie op vele manieren. Kenmerkend voor het Ibis is echter een andere vorm van integratie: die van ziende en visueel gehandicapte.

Valide tegen invalide

Insiders weten niet anders. Voor hen is het inmiddels al gewoon om een ziende te zien schaken tegen een blinde of een slecht ziende. Toch blijft het een bijzonder fenomeen. Bijzonder, niet alleen omdat het niet alledaags is dat een valide het opneemt tegen een invalide, maar ook omdat een strijd tussen gehandicapt en niet-gehandicapt gauw als ‘oneerlijk’ wordt ervaren. In veel sporten is dat ook zo, maar schaken is bij uitstek een sport waarbij dat niet het geval blijkt te zijn. Sterker nog, niet zelden blijkt een ziende schaker het af te moeten leggen tegen een visueel beperkte schaker! Dat heeft het IBIS inmiddels wel bewezen.

Nog iets wat dit schaakevenement uniek maakt is dat alle spelers ondergebracht worden bij gastgezinnen in Haaksbergen. Sommige spelers komen er al jaren. Nieuw dit jaar is dat er zaterdagmiddag simultaanschaak georganiseerd wordt. Iedereen kan meedoen. Van huisschaker tot topschaker. Je hoeft je hiervoor niet op te geven. Het simultaanschaak vindt plaats in de foyer van theater de Kappen in Haaksbergen op zaterdag 14 april van 15.00 tot 18.00 uur. Meer weten? Kijk op www.ibis-tournament.com.

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 14 april om 10.00 uur.