menu Sluit het hoofdmenu

Jan Smit deelt vuurwerkbrillen uit in Rotterdam

geplaatst op Jan Smit doet vuurwerkbril op bij meisje

Afgelopen Oud en Nieuw hebben 160 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen. Meer dan 40% was omstander en stak zelf geen vuurwerk af. Het is dan ook van groot belang om je ogen tijdens de vuurwerkperiode goed te beschermen! Pearle Opticiens deelt daarom ook dit jaar weer 70.000 gratis vuurwerkbrillen uit. Tijdens het allereerste lichtjesfeest ontvingen kinderen van Basisschool ’t Landje en Kinderopvang Bimbola in Rotterdam de vuurwerkbrillen van zanger Jan Smit en oogarts Tjeerd de Faber.

Jan Smit: “Oud en Nieuw is een feest, en dat moet het echt blijven. Ik zet daarom vandaag tijdens het allereerste lichtjesfeest de eerste vuurwerkbril op. Doen jullie mij allemaal na tijdens Oud en Nieuw?”

Ieder jaar vieren we met zijn allen Oud en Nieuw. Een groot feest. Jaarlijks veroorzaakt vuurwerk ook helaas heel veel letsel aan ogen of andere delen van het lichaam. Pearle organiseert dit jaar daarom het allereerste lichtjesfeest: een veilig Oud en Nieuw met heel veel lichtjes, speciaal voor kinderen. Jonge kinderen blijven niet wakker tot middernacht, maar je wilt wel het nieuwe jaar feestelijk met ze vieren. Een lichtjesfeest is een vrolijk feest vol magie van lichteffecten, glow-sticks, blacklight en magic glasses. Samen in het donker openden Tjeerd de Faber en Jan Smit samen met de kinderen dit allereerste lichtjesfeest.

Cijfers oogletsel door vuurwerk

Afgelopen Oud en Nieuw hebben 160 mensen aan in totaal 200 ogen oogletsel door vuurwerk opgelopen. 41% van alle slachtoffers was omstander en stak dus zelf geen vuurwerk af. In 73 ogen is er sprake van blijvend letsel. 15 mensen zijn blind aan één oog geworden en één oog is zelfs volledig verwijderd. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 26 jaar.* Dit hoge aantal oogletsels door vuurwerk geeft het belang aan van het beschermen van je ogen met een vuurwerkbril. Pearle Opticiens draagt met het uitdelen van 70.000 vuurwerkbrillen ook dit jaar graag bij aan de campagne van oogarts De Faber, die al jaren strijdt voor het voorkomen van het aantal oogletsels door vuurwerk.

Zet vuurwerkbril op als je geen vuurwerk afsteekt

Oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam Tjeerd de Faber én vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG): “Tijdens Oud en Nieuw raken ieder jaar weer teveel mensen gewond aan hun ogen door vuurwerk. Mijn advies is om altijd een vuurwerkbril op te zetten. Ook als jezelf geen vuurwerk afsteekt. Het dragen van een vuurwerkbril moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel.”

“Bijna de helft van de slachtoffers met oogletsel kijkt slechts naar vuurwerk en steekt zelf geen vuurwerk af. Ongelofelijk! Pearle Opticiens staat voor je leven lang goed zien. Het voorkomen van oogproblemen door vuurwerk sluit daar goed bij aan. Als grootste winkelketen in de optiek hebben wij hierin uiteraard ook een voorbeeldfunctie. Wij roepen dit jaar iedereen op om tijdens Oud en Nieuw een lichtjesfeest voor de kinderen te organiseren. En als je toch naar buiten gaat? Zet dan een vuurwerkbril op. Zorg goed voor je ogen, dan kun je blijven genieten van vuurwerk,” aldus Barend Rutten, verkoopdirecteur Pearle Opticiens.  

Gratis vuurwerkbril

De gratis vuurwerkbrillen zijn tot en met 31 december gratis af te halen bij alle 300 winkels van Pearle Opticiens (zolang de voorraad strekt).

* Bron cijfers: Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).