menu Sluit het hoofdmenu

Ervaringsdeskundige Wendelien over uitbreiding Wet gelijke behandeling

geplaatst op Visueel beperkt persoon met blindenstok en geleidehond

"Het is historisch en bijzonder dat na 10 jaar strijd is ingestemd met het VN-verdrag dat de rechten van mensen met een beperking beter regelt. Ook de uitbreiding van de ‘Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte’ (WGBH/CZ) is een stap vooruit. Hiermee is een belangrijke stap genomen op weg naar een toegankelijker en inclusiever Nederland", aldus Wendelien, maatschappelijk werker bij Bartiméus en ervaringsdeskundige. We vroegen haar om een reactie.

"Hopelijk verdwijnen hiermee ook de barrières voor mensen met een (visuele) beperking, zodat zij gemakkelijker naar een restaurant, sportclub of theater kunnen gaan.

Met de aanpassing van de wet WGBH/CZ moeten aanbieders van goederen en diensten én werkgevers zorgen voor de algemene toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Óók als daar niet expliciet om gevraagd wordt. Nu moet bijvoorbeeld iedereen individueel een verzoek voor aanpassingen indienen op een werkplek. Met de uitbreiding van de wet wordt toegankelijkheid een vanzelfsprekendheid in plaats van een service!

Kansen

Wat mij betreft heeft Bartiméus hierin een voorbeeldfunctie en biedt het kansen. Het is een enorme vooruitgang dat aanpassingen vanzelfsprekend worden en dat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is. De implementatie zal zeker veel stof doen opwaaien en in landen als de Verenigde Staten hebben we gezien dat het in de praktijk best een uitdaging is om hier een goede invulling aan te geven. De eerste waardevolle stappen zijn gezet en krijgen vast en zeker ook een positief vervolg! Daar heb ik alle vertrouwen in"