menu Sluit het hoofdmenu

Apple wint Louis Braille Award voor blindenfuncties

geplaatst op Apple wint Braille Award

Apple heeft de Louis Braille Award gewonnen voor de inspanningen die ze doen om toestellen geschikt te maken voor blinden en slechtzienden. De prijs werd vrijdag uitgereikt door de Associated Services for the Blind and Visually Impaired. Het is de 57e keer dat de prijs wordt uitgereikt aan mensen en bedrijven die een bijdrage hebben geleverd aan het levenskwaliteit van blinden en slechtzienden. Bartiméus feliciteert Apple met deze mooie prijs!

Louis Braille Award

Apple kreeg de prijs voor de toegankelijkheidsfuncties in de iPhone, iPad, Apple Watch, Mac en andere producten. Eerder werd de prijs ook uitgereikt aan blinden en slechtzienden die een uitzonderlijke prestatie hadden geleverd. Apple stuurde engineer Jordyn Castor, die al vanaf haar geboorte blind is, naar de prijsuitreiking. Over Castor hebben we al eens eerder geschreven omdat zij als ervaringsdeskundige bij Apple werkt aan de toegankelijkheidsfuncties.

Op de website van het instituut is te lezen welke prestaties Apple heeft geleverd om de Louis Braille Award te hebben verdiend. Zo zit er op de Mac een schermlezer en zijn de touchscreenfuncties op de iPhone en iPad ook goed bruikbaar voor blinden. Bovendien is de Apple Watch de eerste wearable die makkelijk te bedienen is voor blinden en brengen ontwikkelaars allerlei apps uit, zoals navigatie voor blinden op de Apple Watch. Braille wordt uiteraard ook ondersteund, zowel op de iPhone als op de Mac. Je kunt meer dan 70 brailleschermen koppelen en het gebruiken in 25 talen. Daarmee loopt Apple voor op veel andere fabrikanten, die veel minder doen. Tijdens WWDC 2016 organiseerde Apple een sessie met Haben Girma, een voorvechtster van toegankelijkheidsfuncties. Girma is de eerste blinde persoon die afstudeerde aan Harvard Law School.

Ook heeft Apple sinds afgelopen oktober een speciale website waarin ze de vele toegankelijkheidsfuncties uitleggen. Zo zin er bijvoorbeeld gehoorapparaten met Made for iPhone-certificaat waarmee je allerlei instellingen kunt regelen via een app. Daarnaast is er schakelbediening voor mensen met een motorische beperking.

Reactie Bartiméus

"Apple is goed bezig om hun devices toegankelijk te maken en ik vind het mooi om te zien dat ze daarvoor bekroond zijn met de Louis Braille Award. Ik hoop dat ze in de toekomst ook de beeldkwaliteit bij Zoomen verder gaan verbeteren!" aldus Marc van de Berg, medewerker van Bartiméus.

Bron: iculture.nl / Bartiméus