menu Sluit het hoofdmenu

Week van de Toegankelijkheid 2016 - Aan tafel!

vindt plaats op: 
maandag 3 oktober 2016
Week van de Toegankelijkheid 2016

Van maandag 3 t/m zaterdag 8 oktober is de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid. Dit jaar is het thema ‘Aan tafel!’. De voorbereidingen zijn in volle gang. Organisaties worden opgeroepen om een lokale activiteit te bedenken waarmee toegankelijkheid de aandacht krijgt.

Hoe toegankelijk is dat leuke restaurant? Kun je prettig lunchen in de kantine? Kun je met een assistentiehond goed terecht in het eetcafé of in die nieuwe cafetaria? Hoe kom ik te weten of de bediening behulpzaam is? 

Onder het motto ‘Aan tafel!’ wil de Week van de Toegankelijkheid  bereiken dat mensen met een beperking of chronische ziekte overal kunnen eten en elkaar kunnen ontmoeten. Zonder belemmeringen. 

Overal kunnen eten betekent:

  • goede fysieke toegankelijkheid;
  • goede, behulpzame bejegening;
  • goed toegankelijke informatievoorziening.

Start voorbereidingen

De komende tijd starten op veel plaatsen de voorbereidingen voor de Week van de Toegankelijkheid 2016. Er zijn al mooie initiatieven en goede voorbeelden te vinden.

De Nieuwe Hygiënecode bepaalt dat assistentiehonden welkom zijn in restaurants. In Den Haag is een eerste hotel met braille-informatie en horeca en winkels in Groningen zijn getest op toegankelijkheid.

Toegankelijkheid kost soms wat meer inspanning, maar levert de horeca veel op: meer klanten, meer diversiteit en een gevarieerder, leuker aanbod. 

Kijk voor meer informatie over de Week van de Toegankelijk op de speciale website.

De Week van de Toegankelijkheid wordt georganiseerd door Ieder(in), de Oogvereniging en Hoormij. De Week wordt mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds.