menu Sluit het hoofdmenu

Hulpmiddelen & Aanpassingen

Voor mensen met een visuele beperking zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Sommige zijn speciaal ontworpen, maar er zijn ook reguliere producten die een bijdrage leveren aan uw zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Digitale hulpmiddelen bieden steeds meer mogelijkheden, denk hierbij aan handige app’s. Daarnaast kunnen mensen die slechtziend of blind zijn veel baat hebben bij aanpassingen in verlichting en inrichting. Deze kunnen leiden tot betere waarneming of oriëntatie. Het belangrijkste is dat een hulpmiddel of aanpassing een oplossing biedt voor uw vraag.

Het juiste hulpmiddel kan het verschil maken

Voordat we u een hulpmiddel adviseren doen we eerst uitgebreid onderzoek. Hierin gaan we op zoek naar wat u precies wilt en waarvoor. Zo stellen we samen uw hulpvraag vast. Aan de hand van de hulpvragen gaan we dan op zoek naar het juiste hulpmiddel. Het juiste hulpmiddel kan ervoor zorgen dat u of uw kind weer/ nog zelfstandig kan lezen, een spelletje spelen, reizen of boeken kunt luisteren. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn een loep, loopstok, navigatiehulpmiddel, daisyspeler, gesproken boek of een app.

Soms is de conclusie dat er geen hulpmiddel nodig is, maar een vaardigheidstraining of iets anders. Voor iedereen is een passende oplossing. Ons streven is dat we het hulpmiddel vinden dat volledig aansluit bij de wensen en behoeften. Want het juiste hulpmiddel kan het verschil maken bij het in stand houden van de zelfstandigheid.

Digitale hulpmiddelen

Een leven zonder digitale componenten is heden ten dagen bijna niet meer denkbaar. Bij een visuele beperking kan men behoefte hebben aan hulp in het omgaan met bijvoorbeeld de computer, smartphone of tablet. Mogelijk wilt u ook meer inzicht in de extra mogelijkheden die digitale hulpmiddelen kunnen bieden. Veel tablets of mobiele telefoons hebben mogelijkheden om de toegankelijkheid te verbeteren door het instellen van kleuren of lettergrootte. Voorbeelden hiervan zijn de brailleleesregel, vergrotingen of apps die u helpen uw weg te vinden, kleuren te benoemen of teksten voorlezen. Ook zijn er vele handige app’s beschikbaar ter ondersteuning, kijk hiervoor op de pagina Handig om te weten.

Aanpassingen in verlichting en inrichting

Verlichting en inrichting zijn belangrijk voor mensen met een visuele beperking. Het helpt hen beter en gemakkelijker hun weg te vinden in huis en taken uit te voeren. Hiervoor is het van belang te beschikken over een goed lichtplan.

Lichtplan

Licht is nodig om de omgeving te kunnen waarnemen. Voor iemand met een visuele beperking, is dit niet vanzelfsprekend. Verkeerd licht kan verblinden waardoor de omgeving slechter te zien is. De hoeveelheid licht die voorheen voldoende was, kan met een visuele beperking onvoldoende zijn om bijvoorbeeld veilig rond te lopen of taken uit te voeren. Een goed lichtplan in huis is daarom belangrijk.

Als uit de onderzoeksfase blijkt dat men knelpunten ervaart met het licht in uw huis, gaan we onderzoeken bij welke hoeveel licht optimaal gezien wordt en hoeveel en welk licht prettig is. Ook brengen we in kaart of er sprake is van hinder van licht. Hierna wordt de huidige situatie in huis in kaart gebracht: de aanwezige verlichting en binnenvallend daglicht. Daarna geven we advies om de situatie te optimaliseren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van betere contrasten of goede verlichting.

Uw inrichting als routekaart

De inrichting in uw huis helpt bij de oriëntatie. Of het nu gaat om kleuren, de vloer, verlichting of meubels. Allemaal dragen ze bij aan het gemak waarmee de weg in huis gevonden kan worden. Als blijkt dat de inrichting een knelpunt is kan Bartiméus u adviseren over aanpassingen in huis.

Vragen of contact?

Meer informatie over verlichting of inrichting of hulpmiddelen in het algemeen, neem gerust contact op. Als uit onderzoek blijkt dat een hulpmiddel zinvol voor u is, beslist u zelf of u het wilt aanschaffen of niet. Een hulpmiddel moet u namelijk zelf kopen. Onze medewerkers kunnen u natuurlijk wel verder helpen bij het vinden van de juiste leverancier(s). Neem voor meer informatie contact op met de Bartiméus Infolijn: 088 - 88 99 888.

ViaVia: iBeacon app voor mensen met een visuele beperking

Video over het ontwikkelen van een concept-app voor iBeacons