Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Ik wil een blindengeleidehond

Ben je slechtziend of blind én lijkt een hond je wat? Dan heb je misschien wel eens gedacht aan een blindengeleidehond. Maar zo’n huisgenoot over de vloer, dat is echt een grote stap. We begeleiden je in het hele traject. 

Je zult de eerste en enige niet zijn als je denkt: ‘Een blindengeleidehond brengt me op commando naar de winkel.’ Of: ‘Een blindengeleidehond steekt voor me over en ik hobbel er wel achteraan.’ Zo werkt het niet. Het uitgangspunt is: jij bepaalt wat er gebeurt. Gaan we linksaf of rechtsaf? Steken we over of niet? Met andere woorden: er is flink wat training voor nodig om met de blindengeleidehond op stap te gaan.

Maar als je weet wat wel en niet kan, kan een blindengeleidehond echt een aanwinst zijn. Een blindengeleidehond helpt je om obstakels heen, waardoor je je over het algemeen vrijer en sneller kan verplaatsen. Dit kan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en de hoeveelheid routes uit te breiden.

Oversteken met taststok en blindengeleidehond
Blindengeleidehond

Training

Tijdens een training bij Bartiméus leer je wat de hond tijdens zijn of haar training allemaal al heeft geleerd. Welke commando’s gebruik je? Een zin als ‘Gaan wij eens lekker naar het winkelcentrum?’, daar kan de beste blindengeleidehond geen chocola van maken.

Voor de training hebben we allerlei hulpmiddelen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Dogsim. Dit is een karretje of stang die je vasthoudt als ware het een blindengeleidehond. Samen met je mobiliteitstrainer kun je hiermee oefenen en de routes leren die je met de blindengeleidehond wilt gaan lopen. Dit is belangrijk, omdat je je bij het lopen met een blindengeleidehond anders oriënteert dan bij het lopen met een taststok. Zo ben je goed voorbereid als je eigen hond komt en heb je meer ruimte om aan elkaar te wennen.

Hondenscholen

In onze begeleiding praten we ook over de opties die er zijn voor het kiezen van een hondenschool en het hebben van een hond op zich. Want een hond wil spelen, kan rommel maken in huis, er kunnen speeltjes rondslingeren. Hoe houd je het ook binnenshuis dus fijn, schoon en veilig? Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende routes en werkuren voor de hond zijn. Wij wijzen je de weg naar de hondenschool en ondersteunen waar nodig in het proces van aanvraag. De hondenschool traint de hond en zorgt voor een goede match tussen jou en de hond.

Zo helpen Bartiméus en de hondenschool jullie samen veilig op pad te gaan!