menu Sluit het hoofdmenu

Bakken en braden bij Bartiméus

geplaatst op Tini Waanders aan het koken tijdens een training bij Bartiméus

Met trots roert ze in de pan. “Het ruikt lekker.” Tini Waanders maakte tijdens een kooktraining bij Bartiméus na lange tijd weer haar eigen maaltijd klaar.

“Ik heb alles zelf gedaan. De ui en de paprika gesneden. Het gehakt gekruid. En alles gebraden in de pan.” Tini heeft fijne mensen om haar heen die er voor haar zijn en haar graag dingen uit handen willen en kunnen nemen. Ze heeft glaucoom. Alhoewel ze altijd slechte ogen had, zorgde een hersenbloeding dat haar zicht enorm verslechterde. Daardoor werd het voor Tini spannend om zelfstandig erop uit te gaan of zelf een maaltijd te bereiden.

Via de kooktraining leerde Tini om weer net als vroeger zelfstandig te koken. Aan het einde van de training presenteerde ze trots haar zelfbereide maaltijd. “Dat hadden jullie niet gedacht, he?”
(het interview gaat door na de video)

Handige tips en hulpmiddelen

Een aantal maanden na de kooktraining spraken we Tini opnieuw. De kooktraining had haar veel gebracht. "Carine, onze begeleider vanuit Bartiméus gaf goede tips en legde alles keurig uit. Wat ik heel bijzonder vond waren alle hulpmiddelen. Ik wist niet dat er zoveel bestond. Zoals een snijhandschoen, een apparaatje om de champignons te snijden of een mat voor op de inductieplaat, zodat ik de pan op de juiste plek neer kan zetten. Ik heb er veel van opgestoken. Ik had al een hele tijd niet meer gekookt. Sinds de training snijd ik af en toe weer de groenten en heb ik ook al weer een aantal keren vlees gebraden.”

Als je net als Tini slechtziend of blind bent, kun je bij Bartiméus terecht als je uitdagingen hebt in het dagelijkse leven. Zoals met koken. Carine Lichtenberg, ergotherapeut bij Bartiméus, begeleidt mensen als Tini op verschillende manieren. “Samen maken we een revalidatieplan passend bij jouw behoeftes. Op basis daarvan krijg je individuele begeleiding,  advies op maat in je eigen omgeving of kun je met anderen deelnemen aan een training of cursus. Zoals een kooktraining.“

Nieuwe contacten

Tijdens de kooktraining leer je met anderen die slechtziend of blind zijn zelfstandig te koken. De deelnemers variëren in leeftijd en in hun ervaring met koken. Van mensen die nog nooit hebben gekookt tot keukenprins(ess)en in de dop. Wat aan bod komt, hangt af van de vraag van de deelnemers. “De ene training besteden we meer aandacht aan recepten die makkelijk uitvoerbaar zijn en snijtechnieken. De andere keer meer aan tips voor het gebruik van het fornuis en slimme hulpmiddelen.”

Deelnemers zijn erg enthousiast. “Soms komen mensen meerdere keren terug. Om zich te laten inspireren met nieuwe mogelijkheden of technieken, of voor een opfriscursus. Één groep was zo enthousiast dat ze na de training een eigen kookclub zijn gestart.” Ook Tini hield een fijn contact over aan de kooktraining. “De groep was erg gezellig. Met één dame van de kooktraining klikte het erg goed. Even later ontmoette ik haar weer bij een gesprekgroep van Bartiméus. Inmiddels is ze zelfs aangesloten bij onze groep voor mensen met een visuele beperking in Hengelo. We zijn inmiddels met twaalf mensen die slechtziend of blind zijn en vrijwilligers. Regelmatig ontmoeten we elkaar of gaan we samen uit eten.“

Interesse?

Worstel jij in de keuken of wil jij zelfstandig leren koken? Kijk voor inspiratie op www.bartimeus.nl/thuis. Op zoek naar persoonlijk advies of begeleiding op maat? Neem dan contact op met je persoonlijk behandelaar van Bartiméus, kom naar een van onze inloopspreekuren of bel naar de infolijn 088 - 88 99 888. We denken je graag met je mee over de mogelijkheden.