menu Sluit het hoofdmenu

Leerlingen Bartiméus exposeren in Schilderen met licht

vindt plaats op: 
vrijdag 26 mei 2017
foto van 2 jongeren die elkaar de hand reiken

Leerlingen van Bartiméus en ziende leeftijdsgenoten werken samen in een uniek fotografieproject: Seeing The Unseen. De jongeren ontdekken gedurende dit bijzondere project hoe zij middels fotografie hun eigen verhaal kunnen vertellen. De opening is op vrijdag 26 mei, daarna zijn de foto's tot en met 20 juni te zien in het Figi theater in Zeist.

De jongeren maken gebruik van de techniek ‘schilderen met licht’, die voor zowel mensen met als zonder visuele beperking op dezelfde manier toepasbaar is. De (blinde) fotograaf/regisseur bespreekt en beschrijft hierbij vooraf wat hij wil laten zien. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan met zaklampen. Alles wat met de zaklamp verlicht wordt, komt op de foto.

Seeing the Unseen

De werkwijze van schilderen met licht is ontwikkeld door het Seeing With Photography Collective in New York, een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen waar Anja Ligtenberg deel van uitmaakt. Zij introduceerde de methode in Nederland onder de naam Seeing the Unseen en begeleidt de jongeren in dit project.

Communicatie en zelfexpressie

Het project biedt de blinde en slechtziende jongeren een kans om in aanraking te komen met een medium dat op het eerste gezicht voor hen onmogelijk lijkt. Het biedt een nieuwe vorm van communicatie en zelfexpressie. Een kans om iets van je zichzelf en je wereld te laten zien in een visueel medium.

Opening: presentatie leerlingen

De tentoonstelling in Hotel Theater Figi in Zeist is te zien van 26 mei tot en met 20 juni.

De opening is op 26 mei om 14.00 uur. De leerlingen geven dan zelf een presentatie. Iedereen is van harte welkom.

De expositie is gratis toegankelijk.