menu Sluit het hoofdmenu

Kennisdag Gewoon doen: Technologie in de zorg

vindt plaats op: 
vrijdag 9 februari 2018
jongen voelt aan tablet, fragment van flyer kennisdag

Bartiméus biedt een kijkje in de wereld van technologie voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. We laten u op een interactieve manier oplossingen ervaren die direct toepasbaar zijn voor cliënten en begeleiders. Kom en meld u aan voor deze interessante Kennisdag op vrijdag 9 februari bij Bartiméus in Doorn.

We leven in een digitale wereld waar niets onmogelijk lijkt; technologie is overal en is met ons leven verweven. Dit is minder vanzelfsprekend voor mensen met een verstandelijke en visuele beperking. Anno 2017 is dit een gemiste kans: technologie kan de wereld van deze mensen vergroten.

Maar hoe dan?

We laten u tijdens verschillende workshops praktische oplossingen ervaren die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Deze kennisdag zal u inspireren en laten inzien dat technologie meer mogelijk maakt voor deze bijzondere doelgroep.

Door te 'Willie Wortelen' kun je creatieve oplossingen uitwerken

Eric van Heuvelen, adviseur technologie en toegankelijkheid/Bartiméus FabLab: 'Bartiméus heeft steeds meer expertise in huis omtrent het inzetten van technologie bij cliënten met een visuele en verstandelijke beperking (EMB/VVB = ernstig meervoudig beperkt, visueel verstandelijk beperkt).

Door slim, creatief, out-of-the-box denkend deze technologie te gebruiken worden openingen geboden tot communicatie, zelfregie, tijdsbesteding die wellicht tot voor kort niet mogelijk leken.

Uitgangspunt is de visuele beperking bij cliënten met een verstandelijke beperking, waarbij wij dus ons richten op de visuele beperking (en mogelijkheden!), maar ook op het inzetten van andere zintuigen.

De ervaringen tot nu toe opgedaan blijken erg succesvol en de vraag van andere instellingen om van onze expertise gebruik te gaan maken wordt steeds groter.

De kennisdag laat onder andere in de vorm van enkele workshops zien hoe een woongroep bij Bartiméus al gebruik maakt van technologie, hoe je zelf door te 'Willie Wortelen' creatieve oplossingen kunt uitwerken, wat mogelijkheden zijn om technologie te gebruiken om meer inzicht te geven in tijdsbesef of inzicht in tijd/planning, hoe geluid/trillingen/therapie dieren ingezet kunnen worden e.d.

Deze kennisdag zal hopelijk prikkelen om technologie in te gaan zetten en geeft inzicht in de mogelijkheden. Bartiméus kan u hierbij helpen, meedenken en/of gericht onderzoek doen bij cliënten.'

Voor wie?

Professionals en begeleiders die werkzaam zijn met mensen met een (visuele) verstandelijke beperking en kinderdagcentra. Overige belangstellenden zijn eveneens van harte welkom.

Waar?

De kennisdag vindt plaats in de Kapel bij Bartiméus in Doorn. Adres: Oude Arnhemsebovenweg 3, 3941 XM Doorn. Routebeschrijving

Programma

  • 9.30 uur: Ontvangst koffie/thee
  • 10.00 uur: Plenaire lezing door het Bartiméus FabLab
  • 11.00 uur: Workshop ronde 1
  • 11.45 uur: Workshop ronde 2
  • 12.30 uur: LUNCH
  • 13.15 uur: Workshop ronde 3
  • 14.00 uur: Workshop ronde 4
  • 14.45 uur: Workshop ronde 5
  • 15.30 uur: Borrel

Inschrijving

U kunt zich voor deze kennisdag aanmelden door een email te sturen naar inschrijvingen@bartimeus.nl o.v.v. 9 februari 2018.

Vermeld daarbij uw naam, adres, titel, beroep en organisatie. Aanmelding geschiedt op volgorde van binnenkomst. Uiterlijke inschrijfdatum is 30 januari 2018 (daarna wordt uw inschrijving niet meer verwerkt). Er is plek voor max. 100 deelnemers.

Ook voor vragen kunt u terecht bij het bovenstaande emailadres.