menu Sluit het hoofdmenu

Jaarcongres Nederlands Oogheelkundig Gezelschap

vindt plaats op: 
woensdag 27 maart 2019

Oogarts prof. dr. M.M. (Mies) van Genderen van Bartiméus verzorgt op woensdag 27 maart een cursus over visuele klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak is: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) in de oogheelkunde. Zij geeft de cursus samen met dr. J.W.R. Pottop van het UMC Groningen op het jaarcongres van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), van 27 tot en met 29 maart in Maastricht. Bij de Bartiméusstand op het NOG-congres kunnen oogartsen en andere specialisten terecht met alle vragen over onze dienstverlening.

Elke oogarts krijgt regelmatig patiënten met klachten over visuele problemen waarbij na onderzoek blijkt dat de oorzaak niet ligt in de werking van het oog. De problematiek kan te maken hebben met een storing in de verwerking van visuele prikkels in de hersenen (CVI, NAH), maar het kan ook een cognitieve, emotionele, gedragsmatige of sociale oorzaak hebben. Over het laatste gaat de cursus op het NOG-congres.

Als expertise-organisatie op het gebied van leven met een visuele beperking deelt Bartiméus haar kennis op het congres. Mies van Genderen is hoofd van ons diagnostisch centrum en bijzonder hoogleraar in de oogheelkunde aan de Universiteit van Utrecht.

Conversiestoornis

Bij 'somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)' in de oogheelkunde gaat het vaak om onbegrepen visusdaling, gezichtsvelduitval of een combinatie van beide. In de cursus wordt aandacht besteed aan diagnostische stappen die specialisten kunnen uitvoeren. Welke onderzoeken helpen je verder, wanneer moet je stoppen? Hoe leg je de patiënt de conclusies van je onderzoek uit en wat zijn daarna de mogelijkheden?
Bartiméus heeft een kennisgroep die gespecialiseerd is in de problematiek van wat we noemen een visuele conversiestoornis, een aandoening met ernstige visuele klachten waarvoor geen oogheelkundige of neurologische oorzaak gevonden wordt.

NAH

Een van de andere onderwerpen waarover Bartiméus haar kennis deelt op het NOG-congres is de visuele problematiek als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

De groep mensen met waarnemingsproblemen als gevolg van NAH, is groeiende door oorzaken als de vergrijzing en dementie. De 'hersenkant' van het zien, is voor veel oogartsen en andere specialisten in de oogheelkunde echter nog een vrij nieuw onderwerp. Hiervoor kunnen zij cliënten doorverwijzen naar Bartiméus. 
Bartiméus is gespecialiseerd in de complexe visuele problematiek door NAH. We delen onze kennis en brengen onderzoekers, zorgverleners en ervaringsdeskundigen bij elkaar om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor deze problematiek. Onlangs organiseerde Bartiméus nog een congres over NAH voor professionals in de zorg.

Bezoek onze stand

Het jaarcongres  van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) is  van 27 tot en met 29 maart in Maastricht. Iedereen is van harte welkom bij onze stand. 

Voor meer informatie over het congres verwijzen wij naar de congressite.