menu Sluit het hoofdmenu

Informatieve middag 'Slechtziendheid bij ouderen' in Veldhoven

vindt plaats op: 
woensdag 9 september 2015
Uitstapje slechtziende en blinde senioren

RSZK Merefelt in Veldhoven organiseert op woensdag 9 september een informatieve middag met als thema ‘Slechtziendheid bij Senioren’. Een interessante middag voor iedereen die zelf te maken heeft of krijgt met slechter zien of beroepsmatig meer wil weten over slechtziendheid bij ouderen. Welkom! Toegang is gratis.

Tijdens deze middag krijgt u meer informatie over diverse vormen van slechtziend- en blindheid. Welke handige hulpmiddelen zijn er voor mensen met een visuele beperking om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven? Ook kunnen belangstellenden zelf ervaren hoe het is - om zonder iets te zien - te eten en drinken. Diverse (zorg)organisaties met kennis op het gebied van een visuele beperking zijn deze middag aanwezig. Zij beantwoorden al uw vragen en helpen u graag verder!

Onbegrip

Rond blind- en slechtziendheid bestaat nog veel onduidelijkheid en daardoor helaas ook onbegrip. Hoe kan het dat iemand met een taststok zijn weg moet zien te vinden en als hij eenmaal op een terrasje zit wel de menukaart kan lezen. En hoe bestaat het dat een slechtziende wel op de fiets naar de winkel gaat, maar een bekende die hij daar tegen komt niet herkent. Dergelijke situaties kunnen ergernis oproepen, maar zijn met enig inzicht in veel voorkomende vormen van slechtziendheid goed te verklaren.

Denken in mogelijkheden

Wanneer iemand blind of slechtziend wordt, verandert er veel in zijn leven. Geleidelijk wordt het steeds moeilijker om de dingen die hij altijd deed, nog goed te kunnen doen. Waar mogelijk kunnen speciale hulpmiddelen of aangepast werk nog een tijdje uitkomst bieden, maar vaak zal degene met een progressieve oogaandoening noodgedwongen moeten stoppen met werken. Autorijden kan niet meer en ook fietsen wordt lastig. De krant lezen of op de computer iets opzoeken zijn zonder speciale hulpmiddelen niet meer mogelijk. Zelfs koffie zetten of brood smeren kan lastig worden als je dat op de tast moet doen. Maar interessanter is…wat kan hij nog wel met een goed advies, de juiste ondersteuning en passende hulpmiddelen? U hoort het tijdens de presentaties.

Programma

  • 14.00 uur        Opening (Ivonne Megens, RSZK) 
  • 14.10 uur        Hoe ervaren blinden en slechtzienden hun omgeving (Johan Camps, Zichtbaar!)
  • 14.10 uur        Eten en drinken in het donker (Carmen Zwiep en José Visser, Bartiméus)      
  • 14.45 uur        PAUZE met gelegenheid voor oogmeting en de informatietafels te bezoeken
  • 15.15 uur        Presentatie Bartiméus (Carmen Zwiep en José Visser)
  • 15.15 uur        Uitleg over de Orion Webbox (Karel Raven, Solutions Radio)
  • 16.30 uur        Einde middag

Adres: RSZK Merefelt, Parklaan 2 (5504 GB) in Veldhoven. De routebeschrijving vindt u op de website van RSZK.

Vooraf aanmelden voor deze middag is niet nodig. Indien u wilt deelnemen aan ‘Eten en drinken in het donker’ vragen wij u wel om dit vooraf bij de receptie van RSZK Merefelt door te geven. Er is namelijk plek voor maximaal 10 personen.