menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus op EMB in Zwolle: in balans!

vindt plaats op: 
donderdag 23 maart 2017
EMB Congres

Op donderdag 23 maart wordt voor de zevende keer het EMB congres georganiseerd. Dit is hèt jaarlijks terugkerende evenement van het Platform EMG, waar professionals en ouders elkaar ontmoeten en actief kennis delen. Dit jaar is het thema 'In balans'. Ook Bartiméus is weer van de partij! Wij introduceren op het congres een nieuwe innovatie! U hoort hier meer over in onze stand en we ontmoeten u graag tijdens de workshops.

TCMB (tijd en tijdsbesef) is klaar en hangt binnenkort op diverse woonlocaties van Bartiméus in Doorn. Deze nieuwe innovatie laten we graag zien op het EMB en daarbij geven we in een workshop uitgebreid toelichting over dit intsrument.

1. TCM, een instrument voor tijd en tijdsbesef
Door: Eric van Heuvelen (Bartiméus) en Theo Pool (TCM)

Vanuit het besef dat de meeste mensen met een verstandelijke beperking problemen hebben met wat er nu gebeurt en het volgende moment gaat gebeuren, hebben we een instrument ontwikkeld wat hen ondersteund in tijdbesef en tijdplanning en dit op een voor hen begrijpelijke manier. De TCM die we willen presenteren  is er in twee modellen. Een model geschikt voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking (tijdbesef) en de de TCMB, speciaal ontwikkeld voor mensen die niet kunnen zien, verstandelijke beperkt zijn en als leerinstrument ingezet kan worden. Naast tijdsbesef geeft dit instrument ook mogelijkheden voor tijdsindeling/planning van taken.

En we hebben natuurlijk meer!

Ook geven Bartiméus professionals Patricia, Amira, Marjo en Peter workshops en zijn zij aanwezig in de stand om deelnemers te informeren en adviseren.

2. Beleven in Balans
Door: Patricia Nijland Bekkernens en Amira Postma

Deelnemers kunnen zich inschrijven en d.m.v. een belevingspak ervaren hoe het is om op allerlei zintuigelijke en motorische gebieden beperkt te zijn.

Ook vanuit het Bartiméus Expertisecentrum Doofblindheid zijn er professionals aanwezig, zij geven de volgende workshops:

3. Via mijn voeten
Door: Marjo Welbergen samen met Peter Peek

Een beschrijving van het gebruik van geleidelijnen binnenshuis door een volwassen vrouw met aangeboren doofblindheid.

Een volwassen vrouw met volledige doofblindheid, wij noemen haar Nelly, verhuisde naar een van de woningen voor mensen met aangeboren doofblindheid van Bartiméus. Zij is voor haar informatieverwerking geheel aangewezen op de nabijheidszintuigen en reuk. Ze heeft een sterke tactiele afweer en wil liever niet aangeraakt worden op initiatief van anderen. Zij oriénteert zich met name met de (blote) voeten. Aangezien het vloeroppervlak binnen de woning overal gelijk is, is dit een lastige opgave. Gezien de combinatie van beperkingen, en hoe zij de wereld om zich heen waarneemt, zouden geleidelijnen een bijdrage kunnen leveren aan haar orientatie vermogen. een geleidelijn geeft haar continu houvast dat zij nog onderweg, en op de route is. Het wijst haar de weg en is in principe obstakelvrij. In onze workshop nemen wij jullie mee door haar wereld.

We ontmoeten u graag tijdens het EMB in Zwolle!

Locatie
Buitensociëteit
Stationsplein 1 (8011 CW) Zwolle

Meer info op de site van www.embcongres.nl