menu Sluit het hoofdmenu

Toegankelijke films, theater & diverse musea

Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Regelmatig krijgen wij tips voor activiteiten of voorstellingen voor mensen met een zicht- en/of hoorbeperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u.

 •  

 • Wist u dat Theaterfestival Boulevard ook de plek is om een (mid)dag door te brengen in de zomervakantie? Het festival presenteert elk jaar in augustus theater, dans, muziek(theater) en meer. Ook voor mensen met een beperking is er van 1 t/m 11 augustus genoeg te beleven op de verschillende podia en locaties in en om 's-Hertogenbosch. Dus zet 1 t/m 11 augustus vast in de agenda en plan vanaf juni uw bezoek! Meer informatie over onze aangepaste programmering? Stuur een e-mail naar Rick Hooijberg, medewerker Toegankelijkheid: toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

 • Beleef de lente in het donker bij het muZIEum in Nijmegen. In de meivakantie (van 20 april t/m 5 mei) organiseert het MuZIEum een activiteit die volledig in het teken staat van de lente. Bezoekers kunnen in het MuZIEum het buitenleven ervaren en beleven hoe het is om tijd in de tuin door te brengen zonder te kunnen zien. Natuurlijk onder begeleiding van de gids, de ervaringsdeskundige. Deze extra activiteit van ongeveer 30 minuten is voor € 4,95 p.p. te reserveren als aanvulling op de beleving. Bekijk de website voor meer informatie en reserveren www.muzieum.nl/meivakantie.

 • Ga op ontdekkingstocht in absolute duisternis met de donkerbelevingen of de stad in met Expeditie ribbelroute bij het MuZIEum in Nijmegen. De donkerbelevingen zijn gericht op blindheid en zijn helemaal in het donker. Je ziet letterlijk geen hand voor ogen. De buitenbeleving is een rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen. Door een virtualrealitybril ervaar je zelf hoe het is om slechtziend te zijn. Meer informatie over het MuZIEum.
   
 • Van Gogh op gevoel. In het voorjaar kun je weer deelnemen aan twee soorten rondleidingen in het Van Gogh Museum die onderdeel zijn van ‘Van Gogh op gevoel’. Een programma voor blinden en slechtzienden, én hun ziende vrienden, familie en begeleiders. Reserveer via de website van het vangoghmuseum.
 • Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Dat kan! Stichting Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dankzij de inleiding en live audiodescriptie kunt u alles volgen. Zo is bijvoorbeeld de voorstelling vanThe Lion King op 12 juni ook te volgen met audiodescriptie. Ook binnenkort: het Scapino Ballet op woensdag 5 juni in Rotterdam, of Ashstonia (een avond vol halsbrekende toeren, magie, leuke onzin en geweldige live muziek) op zondag 7 juli bij Slot Zeist. Het is maar een greep uit de vele mogelijkheden. Ga naar de agenda van Komthetzien om te weten welke voorstellingen er allemaal spelen en voor de kaartverkoop.

 • Rondleiding voor blinden en slechtzienden en partners/familie/vrienden: Ontdek de hoogtepunten van het Rijksmuseum. Thema = De Gouden Eeuw! Elke eerste woensdag- en derde zondag van de maand van 15 uur tot 16.30 uur (21 apr, 1 mei, 19 mei, 5 jun, 16 jun, 3 jul, 21 jul, 7 aug, 18 aug). De rondleiding is te boeken via de deze link: https://www.rijksmuseum.nl/nl/toegankelijkheid/rondleiding-voor-blinden-en-slechtzienden, maar je kunt ook bellen naar 020 - 674 70 00.
   
 • In navolging van het succesvolle project dat Escher in Het Paleis in 2018 heeft geïnitieerd, zet het museum in 2019 opnieuw de deuren open voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben. We hebben een speciaal programma ontwikkeld waarmee deze doelgroep het werk van M.C. Escher letterlijk kan voelen en uiteindelijk ook begrijpen. Lees hier meer over de voorgeschiedenis en de eerste openstelling: https://www.escherinhetpaleis.nl/activiteit/escher-voor-blinden-en-slech... Escher in Het Paleis wil een toegankelijk museum zijn voor iedereen en daarom zal deze rondleiding voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben een vast onderdeel van ons jaarprogramma worden. We ontvangen de doelgroep dit jaar met vier nieuwe rondleidingen. De data voor 2019 zijn als volgt: Zaterdag 22 juni, 09:30 – 11:00 Zaterdag 21 september, 09:30 – 11:00 Zaterdag 21 december, 09:30 – 11:00. De doelgroep kan zich via deze pagina aanmelden: https://www.escherinhetpaleis.nl/nieuws/openstelling-voor-blinden-en-slechtzienden/.

 • Op zaterdag 31 augustus 2019 wordt in het Shakespearetheater in Diever weer het speciale toneelarrangement voor blinden en slechtzienden en hun partner of andere introducé(e)s aangeboden. Dit jaar wordt in het openluchttheater ‘Maat voor Maat’ (‘Measure for Measure’) gespeeld, een komedie over een ernstig onderwerp. Het gaat over gerechtigheid en medelijden, over seks en over dood. Met als belangrijkste vraag of het mogelijk is om met gelijke maten te meten in een wereld waarin iedereen liegt… Opgave kan -per mail: ticketlijn@shakespearetheaterdiever.nl of telefonisch: 0521 - 594 999 (bereikbaar maandag van 13.30-14.30 uur en donderdag van 9.00-10.00 uur). Meer informatie over dit arrangement is te lezen op https://www.shakespearetheaterdiever.nl/.

 • Toegankelijke tentoonstelling Carel Visser bij museum Beelden aan Zee. Museum Beelden aan Zee organiseert drie rondleidingen in het voorjaar voor slechtziende en blinde mensen bij de expositie van Carel Visser. Deze rondleiding duurt ruim een uur. Deze vinden plaats op zaterdagen 4 mei en 1 juni 2019. De kosten voor de rondleiding zijn €7,50 euro per persoon, exclusief entree, inclusief koffie/thee voor aanvang van de rondleiding. Aanvang/inloop: vanaf 11:00 uur. Aanvang rondleiding: 11:30 uur. Aanmelden: mail of bel museum Beelden aan Zee via binnenhandbereik@beeldenaanzee.nl of 070 - 358 58 57 en meld op welke dag u wilt meelopen, met hoeveel mensen u komt en op welk telefoonnummer u eventueel bereikbaar bent. Zorgt u, indien nodig, graag zelf voor een begeleider. Opgave graag uiterlijk de woensdag voor de desbetreffende zaterdag.

 • RADICALLY MINE 2019. Dit jaar lieten 416 leerlingen van 11 middelbare scholen van het vmbo, havo, vwo en speciaal onderwijs zich inspireren door kunstwerken uit de collectie van het Van Abbemuseum. Deze leerlingen in de leeftijd 15-18 maakten vervolgens op school een eigen kunstwerk. Een selectie van deze werken zal vanaf 18 april te zien zijn in het museum in de tentoonstelling RADICALLY MINE op de tweede verdieping als onderdeel van de collectiepresentatie RADICALLY OURS in de toren. https://vanabbemuseum.nl/programma/programma/radically-mine-2/