menu Sluit het hoofdmenu

Toegankelijke films, theater & diverse musea

Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Regelmatig krijgen wij tips voor activiteiten of voorstellingen voor mensen met een zicht- en/of hoorbeperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u.

 • Sinds 2016 is Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning en de koningin, in de zomervakanties op vier zaterdagen te bezoeken. Dit jaar worden er in de tussenliggende weken op de donderdagen en vrijdagen rondleidingen georganiseerd voor blinden en slechtzienden. Deze rondleidingen, die worden gegeven door conservatoren en collectiemedewerkers, voeren door de verschillende officiële ontvangstruimtes van het paleis, zoals de Balkonkamer en de Grote balzaal, waarbij ook aan de verschillende elementen gevoeld kan worden. Bij de totstandkoming van deze tentoonstelling was Geluid in Zicht betrokken. Wij verwachten een boeiende en uiterst tactiele rondleiding! Heeft u altijd al eens een koninklijke ontvangst willen ervaren? Meldt u dan aan voor een van deze rondleidingen. De rondleidingen vinden plaats op 8, 9, 15, 16, 22 en 23 augustus om 10.00 en om 14.00 uur en kosten €6,00, een eventuele begeleider mag kosteloos mee naar binnen. Het totale bezoek duurt maximaal 2 uur en per rondleiding is er plaats voor maximaal 5 à 6 deelnemers (exclusief begeleiders). Het aantal beschikbare kaarten is daarmee ruim, maar zeker niet oneindig. Meer informatie hierover is ook te lezen op www.geluidinzicht.nl/uncategorized/paleis-noordeinde-komt-met-rondleiding-voor-blinden-en-slechtzienden

 • Deze zomer is Amadeus te zien, een grootse muziektheaterproductie over misschien wel de meest legendarische componist ooit: Wolfgang Amadeus Mozart. In een regie van Theu Boermans, met Sander Plukaard in de rol van Mozart en Mark Rietman als Salieri. Naast de negen castleden staan in deze muziektheaterproductie sopraan Lucie Chartin, 30 koorleden en een live orkest op het toneel in een indrukwekkend decor ontworpen door Bernhard Hammer (Soldaat van Oranje). Op 29 september om 15.00 uur, spelen ze ook een voorstelling met audiodescriptie! https://www.hnt.nl/voorstellingen/2382/De_Theateralliantie_i_s_m_Het_Nationale_Theater/AMADEUS/

 • Vorig jaar is het Museon met een voorstel voor rondleidingen door het museumdepot tweede geworden bij de RAAK Stimuleringsprijs. De afgelopen maanden is er samen met blinden en slechtzienden, deskundigen en rondleiders flink voorbereid. Begin juli gaan ze met de nieuwe rondleidingen van start. De rondleiders laten je zien hoe het museum zijn collectie opbergt. Ze trekken kasten en lades voor je open, geven je voorwerpen in handen en laten je voorwerpen voelen. Welke voorwerpen dat zijn, is steeds een verrassing. Dat hangt af van de rondleider maar ook van het soort voorwerp; sommige voorwerpen mogen nu eenmaal niet te vaak worden aangeraakt. De rondleidingen vinden op wisselende dagen plaats, die zijn gepubliceerd op www.museon.nl/nl/activiteit/vip. Vooraf reserveren is verplicht.

 • Wist u dat Theaterfestival Boulevard ook de plek is om een (mid)dag door te brengen in de zomervakantie? Het festival presenteert elk jaar in augustus theater, dans, muziek(theater) en meer. Ook voor mensen met een beperking is er van 1 t/m 11 augustus genoeg te beleven op de verschillende podia en locaties in en om 's-Hertogenbosch. Dus zet 1 t/m 11 augustus vast in de agenda en plan vanaf juni uw bezoek! Meer informatie over onze aangepaste programmering? Stuur een e-mail naar Rick Hooijberg, medewerker Toegankelijkheid:toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

 • Van 17 mei tot en met 15 september 2019 presenteert de Amsterdam Sculptuur Biënnale een belevingstentoonstelling met meer dan zestig kunstwerken op de 2,5 kilometer lange route in Amsterdam. In de groene ruimte zijn theatrale opstellingen te zien van moderne en hedendaagse figuratieve beelden. Deze worden afgewisseld met interactieve ruimtelijke installaties. ARTZUID heeft een speciale rondleidingen voor blinden en slechtzienden opgezet op woensdag 24 juli, zaterdag 24 augustus en op zondag 8 september. Starttijd is om 10:00 uur. Het verzamelpunt is het ARTZUID Informatiepaviljoen op de groenstrook ter hoogte van Minervalaan 1. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. De rondleiding wordt verzorgt door een gespecialiseerde rondleider. Van te voren is een selectie van de beelden gemaakt die geschikt zijn om aan te raken. Eventuele begeleiders zijn natuurlijk ook welkom. De kosten zijn 10 euro per persoon. Er kan via onze website geboekt worden, maar ook via communicatie@artzuid.nl of 020 – 52 860 61.

 • Dit jaar staat de tuintentoonstelling in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam in het teken van één van de beroemdste en veelzijdige kunstenaars van de twintigste eeuw: Louise Bourgeois. Voor het eerst wordt een ruime selectie van haar buitenbeelden bijeen gebracht. Er is een aantal beelden die aangeraakt mogen worden tijdens speciale rondleidingen voor blinden en slechtzienden. De gratis instaprondleidingen zijn op 3 juli, 7 augustus, 4 september en 2 oktober, 15.00-16.30 uur. Het is ook mogelijk om een privé-rondleiding te boeken. Kosten hiervan: € 75,-. De rondleidingen zijn te boeken via de website, maar u kunt ook bellen met 020 - 67 47 000.

 • Van 17 mei tot en met 15 september 2019 presenteert de Amsterdam Sculptuur Biënnale een belevingstentoonstelling met meer dan zestig kunstwerken op de 2,5 kilometer lange route in Amsterdam. In de groene ruimte zijn theatrale opstellingen te zien van moderne en hedendaagse figuratieve beelden. Deze worden afgewisseld met interactieve ruimtelijke installaties. ARTZUID heeft een speciale rondleiding voor blinden en slechtzienden opgezet voor drie data. Woensdag 24 juli, zaterdag 24 augustus, zondag 8 september. Starttijd is om 10:00 uur. Het verzamelpunt is het ARTZUID Informatiepaviljoen op de groenstrook ter hoogte van Minervalaan 1. De kosten zijn 10 euro per persoon. Aanmelden kan via communicatie@artzuid.nl of telefonisch 020 - 528 60 61. Ga voor meer informatie naar de website http://www.geluidinzicht.nl/uncategorized/speciale-rondleiding-voor-blinden-en-slechtzienden-bij-artzuid-amsterdam

 • Vier de zomervakanZIE in het muZIEum. De zomervakantie start op 6 juli a.s. en dan staat het muZIEum volledig in het teken van de zomer. Komende zomer kunnen bezoekers niet alleen ervaren hoe het is om blind of slechtziend op vakantie te gaan, maar is ook weer de bijzondere fototentoonstelling ‘MIJN geZICHT’ te bewonderen. Daarnaast geeft het muZIEum tijdens de Vierdaagseweek voorbijgangers een klein voorproefje van het muZIEum. Meer informatie, data en prijzen op de website: www.muzieum.nl/zomervakanzie
   
 • Van Gogh op gevoel. In het voorjaar kun je weer deelnemen aan twee soorten rondleidingen in het Van Gogh Museum die onderdeel zijn van ‘Van Gogh op gevoel’. Een programma voor blinden en slechtzienden, én hun ziende vrienden, familie en begeleiders. Reserveer via de website van het vangoghmuseum.
 •  
 • Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Dat kan! Stichting Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dankzij de inleiding en live audiodescriptie kunt u alles volgen. Zo is bijvoorbeeld de voorstelling vanThe Lion King op 12 juni ook te volgen met audiodescriptie. Ook binnenkort: het Scapino Ballet op woensdag 5 juni in Rotterdam, of Ashstonia (een avond vol halsbrekende toeren, magie, leuke onzin en geweldige live muziek) op zondag 7 juli bij Slot Zeist. Het is maar een greep uit de vele mogelijkheden. Ga naar de agenda van Komthetzien om te weten welke voorstellingen er allemaal spelen en voor de kaartverkoop.
 • Rondleiding voor blinden en slechtzienden en partners/familie/vrienden: Ontdek de hoogtepunten van het Rijksmuseum. Thema = De Gouden Eeuw! Elke eerste woensdag- en derde zondag van de maand van 15 uur tot 16.30 uur (3 jul, 21 jul, 7 aug, 18 aug). De rondleiding is te boeken via de deze link: https://www.rijksmuseum.nl/nl/toegankelijkheid/rondleiding-voor-blinden-en-slechtzienden, maar je kunt ook bellen naar 020 - 674 70 00.
 • In navolging van het succesvolle project dat Escher in Het Paleis in 2018 heeft geïnitieerd, zet het museum in 2019 opnieuw de deuren open voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben. We hebben een speciaal programma ontwikkeld waarmee deze doelgroep het werk van M.C. Escher letterlijk kan voelen en uiteindelijk ook begrijpen. Lees hier meer over de voorgeschiedenis en de eerste openstelling: https://www.escherinhetpaleis.nl/activiteit/escher-voor-blinden-en-slech... Escher in Het Paleis wil een toegankelijk museum zijn voor iedereen en daarom zal deze rondleiding voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben een vast onderdeel van ons jaarprogramma worden. We ontvangen de doelgroep dit jaar met vier nieuwe rondleidingen. De data voor 2019 zijn als volgt: Zaterdag 22 juni, 09:30 – 11:00 Zaterdag 21 september, 09:30 – 11:00 Zaterdag 21 december, 09:30 – 11:00. De doelgroep kan zich via de website Escher in Het Paleis aanmelden.

 • Op zaterdag 31 augustus 2019 wordt in het Shakespearetheater in Diever weer het speciale toneelarrangement voor blinden en slechtzienden en hun partner of andere introducé(e)s aangeboden. Dit jaar wordt in het openluchttheater ‘Maat voor Maat’ (‘Measure for Measure’) gespeeld, een komedie over een ernstig onderwerp. Het gaat over gerechtigheid en medelijden, over seks en over dood. Met als belangrijkste vraag of het mogelijk is om met gelijke maten te meten in een wereld waarin iedereen liegt… Opgave kan -per mail: ticketlijn@shakespearetheaterdiever.nl of telefonisch: 0521 - 594 999 (bereikbaar maandag van 13.30-14.30 uur en donderdag van 9.00-10.00 uur). Meer informatie over dit arrangement is te lezen op https://www.shakespearetheaterdiever.nl/.

 • Rondleidingen voor blinden en slechtzienden in museum Beelden aan Zee in Scheveningen bij de tentoonstelling van Jaume Plensa, op zaterdagen 6 juli, 3 augustus en 7 september 2019, aanvang om 11:00 uur.
  De Spaanse beeldhouwer Jaume geniet wereldwijd grote faam met zijn metershoge sculpturen van mensbeelden in de openbare ruimte. Het zijn veelal vrouwenhoofden die de ogen gesloten hebben en een bijna meditatieve aanblik bieden. Lees meer hierover op de website van Jaume Plensa  https://jaumeplensa.com/ Inloop is vanaf 11:00 uur aan de Harteveltstraat 1 (ingang)/Boulevard, 2586 EL Scheveningen.. Aanvang rondleiding om 11:30 uur. De rondleiding duurt ruim een uur. Aanmelden via mail binnenhandbereik@beeldenaanzee.nl of bel T 070 – 35 85 857. Meld op welke dag u wilt meelopen, met hoeveel mensen u komt en op welk telefoonnummer u eventueel bereikbaar bent. Zorgt u, indien nodig, graag zelf voor een begeleider. Meer informatie (over prijzen en route ernaartoe) is te lezen op www.beeldenaanzee.nl

 • RADICALLY MINE 2019. Dit jaar lieten 416 leerlingen van 11 middelbare scholen van het vmbo, havo, vwo en speciaal onderwijs zich inspireren door kunstwerken uit de collectie van het Van Abbemuseum. Deze leerlingen in de leeftijd 15-18 maakten vervolgens op school een eigen kunstwerk. Een selectie van deze werken zal vanaf 18 april te zien zijn in het museum in de tentoonstelling RADICALLY MINE op de tweede verdieping als onderdeel van de collectiepresentatie RADICALLY OURS in de toren. https://vanabbemuseum.nl/programma/programma/radically-mine-2/