menu Sluit het hoofdmenu

Toegankelijke films, theater & diverse musea

Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Regelmatig krijgen wij tips voor activiteiten of voorstellingen voor mensen met een zicht- en/of hoorbeperking. Op deze pagina delen wij deze graag met u.

 • Vorig jaar is het Museon met een voorstel voor rondleidingen door het museumdepot tweede geworden bij de RAAK Stimuleringsprijs. De afgelopen maanden is er samen met blinden en slechtzienden, deskundigen en rondleiders flink voorbereid. In juli jl. zijn ze met de nieuwe rondleidingen gestart. De rondleiders laten je zien hoe het museum zijn collectie opbergt. Ze trekken kasten en lades voor je open, geven je voorwerpen in handen en laten je voorwerpen voelen. Welke voorwerpen dat zijn, is steeds een verrassing. Dat hangt af van de rondleider maar ook van het soort voorwerp; sommige voorwerpen mogen nu eenmaal niet te vaak worden aangeraakt. De rondleidingen vinden op wisselende dagen plaats, die zijn gepubliceerd op www.museon.nl/nl/activiteit/vip. Vooraf reserveren is verplicht.
   
 • De tuintentoonstelling in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam staat in het teken van één van de beroemdste en veelzijdige kunstenaars van de twintigste eeuw: Louise Bourgeois. Voor het eerst wordt een ruime selectie van haar buitenbeelden bijeen gebracht. Er is een aantal beelden die aangeraakt mogen worden tijdens speciale rondleidingen voor blinden en slechtzienden.Het is ook mogelijk om een privé-rondleiding te boeken. Kosten hiervan: € 75,-. De rondleidingen zijn te boeken via de website, maar u kunt ook bellen met 020 - 67 47 000.

 • Van Gogh op gevoel. In het voorjaar kun je weer deelnemen aan twee soorten rondleidingen in het Van Gogh Museum die onderdeel zijn van ‘Van Gogh op gevoel’. Een programma voor blinden en slechtzienden, én hun ziende vrienden, familie en begeleiders. Reserveer via de website van het vangoghmuseum.
   
 • In navolging van het succesvolle project dat Escher in Het Paleis in 2018 heeft geïnitieerd, zet het museum in 2019 opnieuw de deuren open voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben. We hebben een speciaal programma ontwikkeld waarmee deze doelgroep het werk van M.C. Escher letterlijk kan voelen en uiteindelijk ook begrijpen. Lees hier meer over de voorgeschiedenis en de eerste openstelling: https://www.escherinhetpaleis.nl/activiteit/escher-voor-blinden-en-slech... Escher in Het Paleis wil een toegankelijk museum zijn voor iedereen en daarom zal deze rondleiding voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben een vast onderdeel van ons jaarprogramma worden. We ontvangen de doelgroep dit jaar met vier nieuwe rondleidingen. De data voor 2019 zijn als volgt: Zaterdag 22 juni, 09:30 – 11:00 Zaterdag 21 september, 09:30 – 11:00 Zaterdag 21 december, 09:30 – 11:00. De doelgroep kan zich via de website Escher in Het Paleis aanmelden.
   
 • Rondleidingen voor blinde en slechtziende belangstellenden in museum Beelden aan Zee in Scheveningen bij de tentoonstelling van Niki de Saint Phalle. Met zo’n tachtig sculpturen, dertig werken op papier en diverse toegepaste kunstobjecten als vazen, een fontein en stoelen geeft museum Beelden aan Zee ruim baan voor het werk van de Franse kunstenaar Niki de Saint Phalle (1930-2002). Wereldberoemd zijn de Nana’s van de Franse beeldhouwer. Kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren die dansend, springend en bruisend van energie door het leven gaan. Hun joie de vivre werkt aanstekelijk op iedereen. Op zaterdagen 2 november, 7 december, 4 januari, 1 februari, aanvang om 11.00 uur.
  Meer informatie (over prijzen, aanmelden en route ernaartoe) is te lezen op www.beeldenaanzee.nl

 • RADICALLY MINE 2019. Dit jaar lieten 416 leerlingen van 11 middelbare scholen van het vmbo, havo, vwo en speciaal onderwijs zich inspireren door kunstwerken uit de collectie van het Van Abbemuseum. Deze leerlingen in de leeftijd 15-18 maakten vervolgens op school een eigen kunstwerk. Een selectie van deze werken is vanaf 18 april te zien zijn in het museum in de tentoonstelling RADICALLY MINE op de tweede verdieping als onderdeel van de collectiepresentatie RADICALLY OURS in de toren. https://vanabbemuseum.nl/programma/programma/radically-mine-2/