Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Ouderschap met een visuele beperking

Niet goed zien en toch een goede ouder zijn: wij helpen, met praktische tips.

Je baby huilt. Is dat goed? Je baby huilt juist niet. Is dat wel okay? Je peuter maakt ruzie met een andere peuter. Hoe los je dat op? Alle ouders zitten met dat soort vragen. En voor ouders met een visuele beperking is het allemaal nog net wat meer tasten en zoeken. Letterlijk en figuurlijk. Op deze pagina vind je tips om veilig en leuk met je baby, peuter en schoolkind om te gaan.  

Leren van anderen 

Nederland telt duizenden ouders met een visuele beperking die hun kind of kinderen veilig en vrolijk laten opgroeien. Natuurlijk maken ook zij lastige of vervelende situaties mee. Bijvoorbeeld: je kind mag geen schoolvriendje of –vriendinnetje mee naar huis nemen. Die andere ouder vindt het maar lastig, of eng. Hoe ga je daarmee om? Ander voorbeeld: de kraamhulp probeert je uit te leggen hoe je een rompertje aandoet, of een luier verschoont. Dan is het fijn als zij (of hij) begrijpt hoe jij leert en ervaart. En je bent van partners nu ineens ouders, met gezamenlijke zorg voor een kind. Hoe werkt dát?  

Samen kom je er wel uit 

Als ouder met een visuele beperking heb je te maken met de zorg voor je kind maar ook met anderen om je heen. Snappen ze jou? Kun jij duidelijk maken wat je nodig hebt, of wat juist niet? Dat geldt ook voor je relatie met de ouder die wél kan zien. Hoe bouwen jullie een gelijkwaardig ouderschap op? Ook daar hebben we tips voor. 

Bekijk de praktische tips voor en door ouders

Praktische tips voor ouders met kinderen

Er zijn je al zeer veel ouders met een visuele beperking voorgegaan. Het is hen ook gelukt, het gaat jou en de mensen om je heen ook lukken. We hebben een enorme hoeveelheid aan handige tips voor je verzameld. Die tips zijn gebaseerd op de praktijkervaring van anderen.

Ervaringen van andere ouders

Lees en beluister de verhalen van ouders over hun leven met een visuele beperking. 

Ervaringen van andere ouders

Begeleiding en training

Als ouder met een visuele beperking kun je, eventueel samen met een partner, heel veel zelf doen. Toch kunnen er situaties zijn waar je echt even niet uitkomt. Voor dat soort situaties hebben we speciale trainingen en begeleiding opgezet. We hebben ervaren dat er bij mensen met een kinderwens en mensen die al kinderen hebben veel behoefte is om ervaringen uit te wisselen. Met die ondersteuning kun je zo de beste omstandigheden creëren voor je kind, jezelf, je partner en de rest van je gezin.  

Leren van anderen, praktijkervaring benutten 

Tijdens de training of begeleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:  

  • Wie ben je als ouder? Het gaat hier over de keuze om ouder te zijn met een visuele beperking.
  • Jezelf, relaties, gezin: wie ben ik als persoon en hoe ga ik om met bepaalde situaties? 
  • Kinderen ondersteunen en begeleiden. 
  • Ouder in huis: hoe zorg je er voor dat thuis alles reilt en zeilt zoals jij wilt? 
  • Lichaamsbesef bij je kind en seksuele voorlichting. 
  • Terugblik: wat neem je mee, wat heb je kunnen delen? 

De training wordt gegeven door een maatschappelijk werker en ambulant begeleider bij Bartiméus. Zij begeleiden de bijeenkomsten vanuit hun ervaring met vraagstukken van ouders en een onderzoek onder ouders in 2018. We maken ook gebruik van alle expertise in onze exertisegroepen voor kinderen en volwassenen. 

Kijk ook eens www.100procentouders.nlLet op: deze link opent in een nieuw venster. Dat is een initiatief van ouders die zelf een visuele beperking hebben en staat boordevol ervaring en tips. Deze website staat los van Bartiméus maar je vindt er een schat aan informatie over ouderschap met een visuele beperking vanuit ervaringsdeskundigen. 

Meer informatie of vragen? Mail Bartiméus