menu Sluit het hoofdmenu

3D-printen

3D-printen biedt nieuwe mogelijkheden om tastbare producten in driedimensionale vormen te produceren, specifiek voor mensen met een visuele beperking. Maatwerk. Op deze pagina leest u meer over hoe 3D-printen werkt en de materialen die u kunt gebruiken.

Met een 3D-printer kan bijna elk object worden gemaakt dat je maar kunt bedenken. Bartiméus gebruikt de 3D printtechnologie onder meer om nieuwe puzzels te realiseren voor mensen met een visuele beperking: Buzzels.

Met een gewone printer print je op papier, maar met een 3D-printer print je in de hoogte, breedte en lengte. Hierdoor kan je interessante vormen en voorwerpen printen.

Voor het creëren van 3D voorwerpen is kennis en expertise vereist. Je moet kennis hebben op het gebied van digitaal tekenen, ontwerp en materialen. Maar kun je dit dan zijn de toepassingen ook bijna onbegrensd. Van producten als plastic sleutelhangers en prullenbakken tot medische implantaten, gouden sieraden en reservesleutels. Maar ook met kleding en zelfs complete huizen wordt geëxperimenteerd. 

Ontwerp

Aan het begin van ieder geprint voorwerp is een digitaal ontwerp nodig. Dit functioneert als een uitgebreide bouwtekening.  De bouwtekening is te herkennen aan het bestandstype STL. De meest gangbare 3D-printers hebben dit type bestand nodig om het voorwerp te printen.

Printen

Bij de standaard 3D-printers wordt het printbare materiaal in talloze kleine delen verdeeld, waaruit het voorwerp in laagje na laagje wordt opgebouwd. De 3D-printer lijmt deze lagen aan elkaar. De lagen zijn erg dun, variërend van 0,3 millimeter tot 16 micrometer. Naast deze meest gangbare 3d printer zijn er ook 3D-print technieken.

 
Door de grote precisie van 3D-printers kun je veel details laten zien. Het is zelfs mogelijk om scharnierende of draaiende technieken erin te printen. Hierdoor kunnen 3D-printers zeer complexe objecten printen.

Er zijn al printers te koop van 450 euro, deze hebben echter geen hoge resolutie en het printen kan aardig lang duren. Een heel klein poppetje kost snel een paar uur.

3D print proces van ontwerp naar product

Voor- en nadelen

De voordelen zijn legio. Hoewel het 3D-printen nog in de kinderschoenen staat lijken de mogelijkheden oneindig. Het 3D-printen krijgt steeds meer bekendheid en hierdoor ontdekken mensen steeds meer de mogelijkheden. 

Een nadeel is dat voor elke 3D-print je een goede digitale tekening nodig. Om dit te ontwerpen heb je de geavanceerde kennis nodig. 

Een ander nadeel is dat de meest gangbare 3D-printers nog niet tegelijk verschillende kleuren kunnen printen. Ook zijn de verschillende materialen nog relatief duur. Hoe meer volume je voorwerp heeft hoe duurder je print. 
De puzzels worden over het algemeen maakt van PLA. Dit is de goedkoopste optie.

 

Materialen

In welke materialen kun je 3D-printen?

Tegenwoordig kunnen 3D-printers in heel veel verschillende materialen printen. Van zilveren oorbellen tot iPad hoesjes, van chocoladeletters tot speelgoed dat geprint is van gerecycled plastic. Printen in wax, keramiek en zelfs goud is mogelijk. 
De lijst van materialen die 3D geprint kunnen worden wordt steeds langer. Maar niet elk materiaal is geschikt voor elk ontwerp en lang niet elk materiaal is geschikt voor een standaard 3D printer. Het ene materiaal is bijvoorbeeld breekbaar terwijl een ander materiaal erg grof is en niet geschikt voor detail. Er zit ook een groot verschil in prijs van materiaal. 

Hieronder een overzicht van de mogelijke materialen die op een standaard 3D printer te gebruiken zijn en geschikt zijn voor onze tactiele puzzels

PLA

PLA (Polylactic Acid) is een biologisch afbreekbaar plastic dat gebaseerd is op maïszetmeel en is één van de twee meest gebruikte 3d print materialen (het andere is ABS ). PLA is bruikbaar in een breed scala aan grafische toepassingen. PLA wordt gemaakt uit natuurlijke stoffen zoals suiker en is dan ook een biologisch product. Dit maakt PLA zeer milieuvriendelijk en afbreekbaar. Het materiaal geeft tijdens het printen in tegenstelling tot de geur van verbrand plastic een prettige iets wat zoete geur af.
PLA is een materiaal wat op een lager temperatuur geprint kan worden zonder een verwarmde ondergrond. Let op! PLA  smelt weer als het warm wordt.  

Het is uitermate geschikt voor fijne gedetailleerde en decoratieve prints. PLA is goedkoop materiaal en is beschikbaar in een brede waaier van felle kleuren of zelfs glow-in-the-dark..

Woodfill

WoodFill is een PLA met 30% houtvezel. Woodfill, ziet eruit als hout, voelt als hout en ruikt zelfs naar hout. Hout word steeds vaker gebruikt  voor 3d printing, omdat het materiaal sterk is, niet snel krom trekt en na afloopt van het printen nog gemakkelijk te bewerken is.  Zo kun je het nog schuren, schilderen of zelfs verzagen. 

ABS

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) wordt gemaakt van producten uit aardolie en is daarom een stuk minder milieuvriendelijk dan PLA. ABS is sterk en erg goed te gebruiken voor onderdelen die stevig en robuust moeten zijn. ABS wordt door deze eigenschappen veelal gebruikt door bedrijven en is verwerkt in de bekende lego blokjes. ABS heeft een langere levensduur  en is vaatwasser bestendig. Hierdoor wordt ABS onder andere ingezet voor uiteenlopende producten zoals huishoudelijke apparatuur, kinderspeelgoed en meubels. 
ABS is leverbaar in een veelvoud aan kleuren.